Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Carpacciu smo uz moćne ružičaste steakove probali vertikalu Tignanella, najpopularnijeg supertoskanca u Hrvatskoj

Tignanella nikad nema dovoljno. Svi  ugostitelji i hotelijeri koji ga žele držati povremeno se susreću s nestašicom Tignanella.

Tignanello 640 godina stare kuće Antinori ne proizvodi se u malim količinama. On dolazi s istoimenog imanja u području Chianti Classico koje ima 130 hektara vinograda i koje, uz Tignanello i bitno skuplju Solaiu, daje još dva manje važna ali veoma  dobra vina. Tignanella nikad nema dovoljno zbog goleme globalne potražnje za jednim od prvih supertoskanaca.

Tignanello je prvo vino iz Chiantija koje nije sadržavalo bijele sorte, odležavalo je u barriqueu i u kojem je sangiovese kupažiran  s dva caberneta. Tignanello sadrži 80 do 85 posto sangiovesea i 15 do 20 posto cabernet sauvignona i cabernet franca.

Na veliku svjetsku potražnju  za Tignanellom  utječe niz faktora. Prvo, Tignanello je jedan od najjačih šire dostupnih talijanskih vinskih brendova. On je nešto poput toskanskog  Dom Perignona: ujedinjuje visoki ugled i  razmjernu masovnost proizvodnje. Drugo, Tignanello nije nepodnošljivo skup za svoj žanr i rang kvalitete. Nova berba, 2019. u Vivatu, koji uvozi Antinorijeva vina, košta 940 kuna, što je jeftinije od nekih drugih jednako slavnih supertoskanaca. I treće, Tignanello je zaista izvanredno vino s vrlo dugim potencijalom dozrijevanja, u što smo se uvjerili jučer u Carpacciu gdje smo probali kraću ali impresivnu vertikalu Tignanella.

Novo vino iz 2019. je naravno premlado, ali ga treba promatrati kroz strukturu i potencijal a ne kroz trenutne relativno oštre rubove. Tignanello iz 2019. prepun je fino granuliranih tanina koji ga stilistički vraćaju desetak godina unatrag, kad je Tignanello bio izrazito ekspresivan. To nam se sviđa.

Ovo svježe i agresivno vino iz vruće berbe, s 14 posto alkohola i čistim aromama višanja, dima, cassisa i mente, za nekoliko bi godina trebalo ući u rang ocjena između 97 i 99.

Tignanello iz 2016. kao i Tignanello iz 2015. tipični su predstavnici elegantnog, poliranog, lakopitkog stila vinifikacije Tignanella u drugoj polovini proteklog desetljeća. 

Fantastični Tignanello iz 2011. koji je došao iz Carpacciova privatnog arhiva, trenutno je na samom vrhuncu i vrijedi 98 ili 99 bodova.

Ovaj Tignanello perfektno uravnotežuje kiselinu sangiovesea, zrele, smekšane tanine, visoku koncentraciju i dug okus višanja i tamne čokolade. Tignanello iz 2011. morao bi ostati u šampionskoj   formi još barem pet do sedam godina.

Uz vertikalu Tignanella jeli smo fine kotlete od mliječne teletine i fenomenalno sočni, žestoki, četrdesetak dana odležani ribeye.

Carpacciov ribeye s kosti spada među najbolje steakove u Zagrebu.

Prije kušanja Tignanella probali smo izvrstan  novi Cervaro della Salla, klasično bijelo vino iz Umbrije (chardonnay s malo grechetta) koje je James Suckling upravo ocijenio sa zasluženih 97 bodova. Uz Cervaro, u kojem se drvo osjeti značajno manje nego ranijih godina, poslužen je rižoto s lijepim, čvrstim i slatkim repovima škampa. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.