Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizza Festival rastura. Ovoliko gužvi i vesele djece nismo vidjeli ni na jednom zagrebačkom food festivalu

U nedjelju u osam navečer sunce je još blještalo a vrućine su bile pustinjske. No, već na ulazu na mali plato Pizza Festivala na Trgu Francuske republike počinjali su redovi. Najdulji se protezao doslovno kroz cijeli festival, od ulaza do Instituta za pizzu, jedine kućice koja je donijela pravu peć za pizzu. Drugi obeshrabrujuće dugi red formirao se ispred pizza trucka Picnic, a ni pred ostalih nekoliko kućica nije se činilo da se pizza može dobiti za manje od pola sata čekanja. Pizza Festival ima aplikaciju preko koje se pizza može naručiti i platiti unaprijed pa samo pokupiti, no nije problem u sistemu naručivanja nego u činjenici da je navala tolika da kućice fizički ne mogu brže izbacivati pizze.

Na centralnom baru naručivalo se toliko piva i koktela da nisu stigli hladiti boce. Svi stolovi i prolazi između kućica bili su krcati, no najluđa scena je livada oko festivala. Nikad ni na jednom zagrebačkom food festivalu nismo vidjeli toliko obitelji, vesele djece, sretnih pasa i grupa na pikniku. Gužva je bila gotovo do jedan ujutro (festival je otvoren do dva ujutro). Oni kojima se nije dalo čekati pizze naprosto su naručivali dostavu preko Glova i Wolta i uživali na travi. Usput rečeno, pizza Quatro Formaggi koju smo naručili u veganskoj kućici Beg’s, napravljena sa sirevima koji nisu vidjeli životinjsko mlijeko, bila je toliko ukusna da nikad ne biste rekli da ne jedete prave sireve. Quatro Formaggi ruši predrasude o veganskom street foodu i diže ocjenu koju smo prvoga dana dali Beg’su zbog pizze s avokadom i biljnom imitacijom lososa.

Interes za mali ljetni festival pizze, izvan strogog centra grada, sa svega četiri kućice i bez ijedne poznate pizzerije, jednak je kao za spektakularno lanjsko Fuliranje pred Esplanadom. Što pokazuje ne samo da ljudi još nadoknađuju deficit normalnog života nakon pandemije, nego i da smo, što zbog pandemije što zbog odluke gradske vlasti da istjera dobre food festivale iz centra, dobili novi format manjih ali kvalitetnijih kvartovskih festivala koji se pokazuje i komercijalno uspješan. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.