Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA PJENUŠAVA LISTA Sedam najboljih hrvatskih pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom

sember-g

Ove bi godine još uvijek mala hrvatska industrija klasičnih pjenušaca mogla doživjeti prodajni trijumf. Zbog barem nekoliko očiglednih razloga. Prije svega, turistička sezona počela je izvanredno, a lokali i hoteli na moru veliki su potrošači pjenušavih vina. Drugo, hrvatskom tržištu nedostaje šampanjaca; mnogi su distributeri dobili znatno manje alokacije za poznate brendove. Nestašica šampanjca počela je već lani, pred Božić, kad je veći dio svijeta odlučio izaći iz lockdowna, pa su se šampanjskoj industriji ponovno otvorila azijska tržišta, koja su godinu i pol bila blokirana. I treće, ljeto bi trebalo biti ekstremno toplo. A ni jedno piće ne rashlađuje elegantnije i veselije od dobrih pjenušca. Evo, stoga, liste najboljih klasično proizvedenih hrvatskih pjenušaca. Listu predvode noviteti, koji nisu lako dostupno, ali ih vrijedi potražiti.

1. Tomac Blanc de Noirs, Plešivica

Tomčev elegantni, čvrsto strukturirani pjenušac od crnog pinota iz biodinamičkog uzgoja prvo je hrvatsko pjenušavo vino koje veoma snažno podsjeća na ozbiljan šampanjac, recimo na Bollinger. Do ovog Blanc de Noirsa jedini europski pjenušci koje smo probali, a koji su uspješno asocirali na šampanjce, dolazili su iz Engleske, Franciacorte i Trenta. 

2. Šember 96, Plešivica

Najnoviji pjenušac obitelji Šember, nazvan po godinama starosti raritetnog, malog vinograda u vrijeme pojedine berbe, radikalno  je, zahtjevno i uistinu jedinstveno vino, koje strukturom i vibrantnošću podsjeća na Larmandier Bernier. Pjenušac 96 napravljen je isključivo od starih plešivičkih sorti, zasađenih pradavne 1922. godine, što znači da 96 dolazi iz berbe 2018.

3. Tomac Amfora, Plešivica 

Svaka berba Tomčeva pjenušca iz amfore je spektakl za sebe, jer ujedinjuje moć i dubinu maceriranog vina s elegancijom vrhunskih pjenušavih vina. Podsjetimo, Tomci su prvi vinari na svijetu koji su proizveli komercijalni pjenušac iz amfore.

4. Veralda Blanc de Noirs, zapadna Istra 

Novi Veraldin pjenušac od terana, napravljen uz minimum enoloških intervencija, svakako je najuzbudljivije i možda najozbiljnije strukturirano pjenušavo vino dosad proizvedeno u Istri. Količine su minimalne.

5. Štampar Urban White, Međimurje

Štamparov pjenušac od pušipela, čije je jedno izdanje osvojilo zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama, graciozan je, vibrantan i jako se lako i brzo pije.

6. Galić Grande Reserve, Kutjevo

Najbolji slavonski pjenušac do danas napravljen je po receptu vintage šampanjaca: 50 posto chardonnaya, 50 posto crnog pinota, četiri godine odležavanja na kvascima. Vino je veliko, raskošno, sa značajnim gastronomskim potencijalom. Ispred sebe ima još puno godina dozrijevanja .

7. Korak Rose Nature, Plešivica

Ovaj prirodno proizvedeni ružičasti pjenušac od crnog pinota prilično uspješno ujedinjuje snagu crnog vina i eleganciju pjenušavih rosea. Korakov pjenušac proizvodi se bez dodatka šećera poslije degoržacije, i uz minimalne količine sumpora. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.