Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŽIVOT NA SJEVERU Međimurska vina zbog svoje su svježine idealna za slaganje s ljetnim delikatesama

Međimurje je najsjevernije hrvatsko vinogorje. I jedno od onih koja najbrže napreduju, o čemu govore sve brojnija međunarodna priznanja za međimurska vina i činjenica da su međimurski pušipeli, sauvignoni i pjenušci uspjeli probiti regionalne granice i ući na nacionalne vinske liste: u Freyji u Tučepima ovih smo dana, primjerice, pili Štamparov Urban White, dok smo na vinskoj karti uglednog splitskog Dvora vidjeli etikete Dvanajščak-Kozola.

Budući da je Međimurje najsjevernije hrvatsko vinogorje, njegova su vina prirodno svježa i hrskava, što ih čini dealnima za ljetnu gastronomiju punu povrća, gljiva, ribe i školjki. Evo tri grupe prijedloga za slaganje međimruskih vina s ljetnim delikatesama.

1. PUŠIPELI

Pušipeli su zaštitni znak Međimurskog vinogorja. Dobri mladi pušipeli, svježi, zeleni a opet kompleksni, katkad kremasti, odlična su opcija za ljetne salate.

Dvanajščak Kozol Pušipel Prestige i salata Niçoise

dvanajscak-pusipel-prestige
nicoise

Salade Niçoise vječni je ljetni favorit klasične provansalske kuhinje. Budući da uz povrće sadrži tunu, inćune i masline, Niçoise traži malo snažnije, bogatije, kremastije vino, pa smo zato izabrali Pušipel Prestige vinarije Dvanajščak-Kozol koji je svojedobno osvojio srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama.

Dvanajčšak Kozol Pušipel Classic i Cezarova salata

cezarova-salata

Cezarov dresing, koji je ustvari prilično bogat masnoćama pogotovo ako koristite gotovu maojnezu, treba naglašeno hrskavo, ultrasvježe vino kako bi kiselina u vinu rezala i ublažavala masnoću umaka. Stoga je sasvim mladi, bazični pušipel iz lanjske berbe uvijek dobra opcija uz jednu od najpopularnijih svjetskih salata.

Cmrečnjak Pušipel Prestige uz carpaccio od ljetnog povrća

Pušipel Prestige obitelji Cmrečnjak također je dobitnik Decanterova srebra. Carpaccio od klasičnog ljetnog povrća, koji kombinira sirove rajčice i tikvice s pečenim patlidžanima, finim maslinovim uljem i s puno začinskog bilja, zapravo je kompleksno jelo koje traži elegantno vino s dobrim kiselinama, baš poput ovog pušipela višeg ranga.

2. SAUVIGNONI

Štampar Sauvignon i gazpacho od rajčica

gazpacho

Štamparov Sauvignon iz 2021. godine osvojio je zlatnu medalju na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama. Riječ je o uzorno elegantnom, svježem, kristalno čistom vinu punom zelenih aroma i okusa koji se moraju dobro slagati sa slatkokiselim ljetnim rajčicamaa obogaćenima pikantnim maslinovim uljem. Sauvignoni poput Štamparova komplementarni su gazapchu od rajčica, ali i većini drugih varijanti gazpacha, osim ako ne koristite baš naglašeno slatke glavne sastojke poput dinja i lubenica.

Dvanajščak Kozol, Sauvignon Natura i punjene paprike

Sauvignon Natura, umjereno maceriran i proizveden što je moguće prirodnije, spada među najambicioznija međimurska vina. Sauvignon blanc sadrži dosta pirezina koji mirišu na zelene paprike, pa se sauvignoni uvijek slažu s paprikama. No, kako je Natura bogato, koncentrirano vino, ona dobro podnosi meso u punjenim paprikama kao i tradiconalni pire krumpir, bez kojeg se punjene paprike u našim krajevima gotovo ni ne poslužuju. Bilo bi zanimljivo probati Naturu s pečenim paprikama garniranima slanim inćunima.

3. PJENUŠCI

Solum Brut Nature i carpaccio od vrganja

solum-pjenusac-brut

Ovaj izvrsni pjenušac poznatog književnika i novinara Roberta Naprte jedno je od namoćnijih međimurskih vina. Solum Brut Nature, blanc de blancs od chardonnaya, proizveden je bez dodatka šećera poslije degoržacije. Solum Brut Nature reativno je dugo odležavao na kvascima. Solum Brut Nature ujedinjuje kremoznost, veliko tijelo i živahne kiseline. Riječ je o kompleksnom vinu, dovoljno snažnom da parira aromatičnim sirovim vrganjima. 

Dvanajščak Kozol Pozoj i lisičarke u vrhnju 

lisicarke-vrhnje

Pozoj, imenjak najboljeg piva Zmajske pivovare, još je jedan moćan, čvrsto strukturirani pjenušac sa snažnim kiselinama koje će se fino probijatii kroz ovo klasično francusko jelo. Lisičarke u slatkom vrhnju možete jesti same, poslužiti ih kao prilog/umak uz skoro sve vrste pečenog mesa ili s tjesteninom.

Štampar Urban White uz dagnje na gradelama

p-stampar-urban-white-1

Dagnje su, za razliku do kamenica, ljetne školjke. Dagnje su ljeti mnogo deblje i sočnije nego zimi. Dagnje se u Hrvatskoj uglavnom pripremaju na buzaru, no nama je dagnja s pravog roštilja na drveni ugljen neusporediva delikatesa. Dakle, stavite dagnje na roštilj i skinite ih s roštilja čim se počnu otvarati, da sokovi ne ispare i ne iscure. Otvorite, pospite s kap dvije najboljeg maslinova ulja koje imate, malo svježeg papra i malo sitno nasjeckane mente, pa poslužite uz elegantni pjenušac poput Štamparova Urban Whitea napravljenog od pušipela.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.