Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dugački redovi na prvom Pizza Festivalu Zagreb. Ekipa Fuliranja proizvela je novi hit 

Da se Zagrepčani nisu masovno evakuirali na more, na prvi Pizza Festival Zagreb iza kojeg stoje pokretači Fuliranja, Foodbalerke i Burger Festivala, vjerojatno se već prvoga dana ne bi moglo ući. Pizza Festival na Kegliću otvoren je danas u 17 sati. Niti sat vremena kasnije, pred zadarskim food truckom Picnic i Institutom za pizzu formirali su se dugi redovi, koji su se prema večeri samo produljivali. Iako su brzo izlazile, na pizze se čekalo i više od pola sata. 

Ljudi su zauzeli sve stolove među kućicama i cijeli park na Trgu Franje Tuđmana. Prvo izdanje Pizza Festivala Zagreb izgleda kao beta verzija; svega nekoliko kućica (Elektra nema kapaciteta za deset električnih peći za pizzu na jednom mjestu), odsustvo poznatih pizzeria (standardni problemi s radnom snagom), različita rješenja od već pečenih tijesta koja se samo podgrijavaju u konvektomatima do propisnih napoletana iz prave peći. No sam koncept, ljetni food festival s pizzama, koktelima i pivom, zanimljivim vinima i Dj-evima do dva ujutro, toliko je dobro pogođen da nikog nije briga. Atmosfera je energična, ljetna, s puno veselih društava i razigrane djece.  

Od pizza koje smo probali zaista dobra je bila samo Pizzaioli Instituta za pizzu koji je jedini na festival dovukao pravu peć i pizza majstora. Pizza je bila koju sekundu prekratko pečena ali tijesto je imalo ispravnu teksturu, dobro je zapečeno ma dnu, rub pristojan a sastojci korektni. RougeMarinove siciliane s mafijaškim nazivima, lijepo pakirane u brendirane kutije, patile su od uobičajenih problema osrednjih do loših sastojaka i nemara u detaljima. Osim Cosa Nostre, koja je zabavna i ima nešto okusa. Beg’s je, kao i na Fuliranje, došao s plant based menijem s kojeg smo probali pizzu s biljnom imitacijom lososa, avokadom, veganskim sirom i koprom koja nije imala osobitog karaktera, osim “lososa” koji ima fini okus morskih trava.

Zato je Beg’s napravio jedan od najvažnijih pomaka na hrvatskim food festivalima: na njihovoj kućici možete piti samo prirodna vina, od Meinklanga do Oskara Maurera, uz jedan strani pet-nat.. Eto, dočekali smo i prirodna vina na kućicama food festivala. Beg’s, međutim, nema nijedno hrvatsko organsko ni biodinamičko vino iako već na Plešivici postoji veliki izbor od pet-natova do maceriranih bijelih vina, crnih pinota i rosea koji idu uz pizze. Mogućnosti nabave i cijene očito su odigrale presudnu ulogu. Još jedan milestone, izvrsna plešivička vinarija Šoškić, koja je nedavno donijela prvu Decanterovu platinastu medalju ovoj regiji, ima svoju kućicu na festivalu. Aplikacija za digitalno naručivanaje i plaćanje prvoga dana još nije proradila, na kućicama se može normalno plaćati gotovinom i karticama, a redovi se organiziraju izdavanjem brojeva za narudžbe.

Izbor piva standardno je sponzorski, čitaj Staropramen, ali na Pizza Festivalu se može naručiti i Grif, još jedan važan pomak nabolje. Robert Hromalić u kućici Le Kolača osobno peče brioše punjene sladoledom, mala posveta Jordiju Roci, a priličnu pažnju publike privlače i Picnicove pizze al taglio s dalmatinskim sastojcima i njihova gigantska Pizza za ekipu od 1,4 kilograma. Pizza Festival Zagreb nije festival za pizza nerdove, ali ima jasnu ideju pokazati što pizza sve može biti, jedno je od najboljih mjesta za izlaske u Zagrebu ovoga ljeta i food festival s golemim potencijalom koji organizatori planiraju razvijati u idućim izdanjima. 

Foto/Kult Plave Kamenice i Sandro Sklepić

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.