Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JUMBO KINGDOM OTIŠAO U POVIJEST Najveći plutajući restoran na svijetu nasukao se i potonuo kraj Hong Konga

Jumbo Kingdom, spekatkularna trokatna splav stilizirana kao kineska carska palača, bio je najveći i najpoznatiji plutajući restoran na svijetu. Prije nekoliko dana po Jumbo su došli remorkeri kako bi ga, nakon što je pola stoljeća radio usidren u Hong Kongu, oteglili u prošlost. No restoran se po putu se nasukao i potonuo. Plan je bio Jumbo otegliti u brodogradilište, no golema splav se prevrnula kraj otočja Paracel i nestala u moru.

Vlasnik Jumba, Aberdeen Restaurant Enterprises Limited u ponedjeljak je u priopćenju potvrdio da je restoran potonuo na više od tisuću metara pa su procijenili da bi njegovo spašavanje bilo preteško. Kompanija kaže da je “jako ožalošćena nesrećom” i radi na prikupljanju što više detalja od tvrtke koja je trebala odvući restoran. Nijedan član posade nije ozlijeđen u nesreći.

Vlasti Hong Konga je u utorak su od vlasnika tražili izvještaj o kolnostima potonuća restorana, a stanovnici Hong Konga na internetu su žalili za tužnim krajem legendarnog restorana, dijeleći fotografije sa svojih večera u Jumbu.  Hongkonška politička stranka Third Side tvrdi da je incident zbunjujuć i optužuje vlasti i vlasnike restorana da su neizravno potopili “kolektivna sjećanja stanovnika Hong Konga”, prenosi CNN. Drugi potonuli brod video kao tragikomičnu metaforu za navodno bogatstvo Hong Konga koji postaje žrtva političkih previranja i kineske opresije. 

Restoran Jumbo Kingdom bio je dug oko 80 metara i u nekoliko sala je mogao primiti više od 2000 osoba. Imao je stariji i manji sestrinski plutajući restoran, teglenicu za akvarije s ribom i plodovima mora, kuhinjski čamac i osam malih trajekata za prijevoz posjetitelja s obližnjih dokova. Jumbo Kingdom pojavljuje se u mnogim filmovima, od  Enter the Dragon Brucea Leeja do Jamesa Bonda. 

 “Restoran ovih dimenzija na plutajućoj strukturi prilično je jedinstven u svijetu”, rekao je Charles Lai, arhitekt i osnivač Hong Kong Architectural History za CNN. “Ako pogledamo povijesni kontekst, restoran je u vrijeme Kulturne revolucije, vrijeme kada kineska estetika carskog stila nije bila poželjna u Kini . ‘Stare stvari’ morale su biti uklonjene tijekom Kulturne revolucije. Jumbo Kingdom odražvao je čežnju za kineskim tradicijama i blisku vezu Hong Konga s morem.”

No kako se ribarska populacija u južnoj hongkonškoj luci otoka smanjivala, Jumbu je padala popularnost, od 2013. je poslovao s gubicima a pandemija ga je dokrajčila. Vlasnici su u ožujku 2020. objavili da su nagomilali više od 13 milijuna dolara gubitaka i da će restoran zatvoriti do daljnjega. Izneseno je nekoliko prijedloga za spašavanje povijesnog restorana, ali visoki troškovi održavanja odvratili su potencijalne investitore a gradske vlasti nisu htjele pomoći. Vlasnik je na kraju odlučio premjestiti restoran u brodogradilište prije nego mu istekne dozvola za rad.   Tai Pak, manji i stariji čamac iz 1952. godine i  kuhinjski čamac, i dalje su usidreni u luci. Jumbo Kingdom potonuo je u povijest.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.