Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Amsterdamski Rijks, restoran s Michelinovom zvjezdicom, jeftiniji je od većine prosječnih zagrebačkih i jadranskih restorana

U Amsterdam smo došli na jednodnevni izlet, pa nismo imali rezervacije za restorane. No, hodajući pored Rijks muzeja, jedne od najvećih amsterdamskih znamenitosti, naišli smo na nekoliko zanimljivih stvari. Osim prekrasnog parka između Rijks i Van Gogh muzeja, uočili smo restoran naslonjen na Rijks zgradu s nekoliko crvenih, žutih i crnih plaketa, oznakama za Michelinove zvjezdice, preporuke Gault&Millaua i Fallstafa, 50 Best Discovery i Wine Spectatora.

Pored njih transparentno stoji jelovnik sa svim ispisanim cijenama. Koji nas je prilično iznenadio. Rijks restoran nudi sedam slijedova za točno 100 eura, šest za 90 eura i pet za 80 eura. Pojedinačna jela koštaju izmedu 18 i 25 eura. Sad smo već skeptični, možda je zamka da restoran sa Michelinovom zvjezdicom u srcu Amsterdama pored turističke znamenitosti naplaćuje manje nego mnogi prosječni restorani u Ljubljani, Beču, Zagrebu ili na hrvatskoj obali.

Pa smo odlučili pogledati što kažu ostale recenzije. Tako Michelin kaže da chef kuha veoma osobna i egzotična jela koja karteriziraju suvremenu nizozemsku kuhinju, po njima je najbolje jelo millefeuille, cikla, burre blanc začinjeno sa Tomasu soya umakom. Ovaj luksuzni restoran na meniju je danas imao u ponudi jela od brancina, kavijara, patlidžana, haringe i žumanjka. Gault&Millau je Rijksu dodjelio četiri toke i 17 bodova. Dakle radi se o ozbiljnom gastronomskom restoranu koji je ambiciozan i kreativan. Stoga nas pomalo čudi cijena menija od 100 eura u glavnom gradu jedne od deset najbogatijih zemalja na svijetu, koji je gotovo neprekidno okupiran turistima. Nažalost, Rijks nije radio pa nismo mogli pojesti jedan od jeftinijh degustacijskih menija koje smo u zadnje vrijeme vidjeli u Michelinovim restoranima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.