Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bili smo u finskoj Koskenkorvi, bioodrživoj destileriji votke koja je postala ekološki aktivistički pokret

koskenkorva-g

Destilerija smještena u Koskenkorvi, malom selu Južne Ostrobotnije na zapadu Finske odlučila se na veliki korak: napajanje pogona energijom iz snage vjetra. Evo kako će to izgledati. Posjetili smo je krajem prošle godine i to upravo zbog energetske održivosti i ekološke osviještenosti. Naime, EU priprema daleko strože okvire rada upravo u tom segmentu koje će biti usmjerene na vinarije i destilerije pa smo obišli nekoliko onih koji već značajno rade u takvom režimu.

Koskenkorva je proizvođač svjetski priznatih vodki i likera, uz koje rade i tonike i buteljirane organske lokalne čajeve. Radi se o vrhunskim pićima dostupnima uglavnom u Skandinaviji, a osim klasičnih neutralnih vodki koje su doista izvrsne, posebno nam se svidio liker Salmiakki koji koristi jednu od omiljenih skandinavskih slastica, slanu likoriciju. Sav bazni alkohol, dakle i vodku proizvode od ječma i to s najsjevernijih polja na svijetu.

Kako ječam stvara priličnu količinu otpada, u Koskenkorvi ga koriste kao gorivo za vlastitu bio energanu. Doslovno koriste 100 posto ječma, a reciklaža ostalog otpada je na 99,9 posto što je fantastično. Uz to su od 2014. do danas smanjili emisiju CO2 za ozbiljnih i značajnih 50 posto s planom za potpunu neutralnost do 2025. godine.

Računajući sve to, učinkovitost destilerije je u ovom trenutku doista velikih 60 posto što ju čini jednom od predvodnika bioodrživosti i bez sumnje pionirom cirkularnog gospodarenja u industriji alkoholnih pića. Nedavno su proizveli prvu vodku u potpunosti iz vlastitih cirkularnih izvora (Climate Action Vodka), a plan za budućnost je u idućih 10 godina postati u potpunosti neutralnima s učinkovitosti blizu 100 posto. Projekt vrijedan divljenja.

No, sad su otišli još korak dalje. Anora Grupa, vlasnik Koskenkorve, potpisala je ugovor s energetskom kompanijom Fortum koja će isporučivati električnu energiju iz vjetroelektrane. Miika Jokinen, jedan od direktora Anore napominje kako ih je sadašnji tempo klimatskih promjena ubrzao u donošenju odluka i prelazak na nove, održive izvore energije. Od iduće godine elektrana Kalax iz obližnjeg grada Närpiö će sa svojom 21 vjetroturbinom ukupne snage 90 megavata isporučivati pola potreba električne energije destilerije. Prva faza će trajati od 2023-2025. nakon čega se očekuje druga faza i podizanje kapaciteta, možda čak i kombinacijom sustava.

Anorin drugi pogon u Norveškoj koristi 70% energije iz geotermalnih izvora što je uz Koskenkorvu kompaniji osiguralo i titulu Green Company of the Year za 2018. Ovakve primjere vjerujemo mogu pratiti i hrvatski proizvođači, posebno oni koji se nalaze na pozicijama pogodnima za korištenje vjetra i sunčeve energije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.