Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLUČAJ GRIČKOG TOPA Kako upropastiti najljepšu  terasu u centru Zagreba

gricki top

Sinoć smo šetali Gornjim gradom, prepunim turista. Iznenadila su nas željezna zaključana vrata ispred ulaza u legendarni restoran Pod gričkim topom, koji se nalazi odmah ispod uspinjače na Zakmardijevim stubama 5. Provjerili smo na Googleu: poznatim crvenim slovima piše trajno zatvoreno.

Pod gričkim topom ima uvjerljivo najljepšu terasu u središtu Zagreba, s fantastičnim pogledom na donjogradske fasade i krovove, ali i na udaljene nebodere na Savi. Terasa je zaklonjena od šetališta, stvara romantičan dojam privatnosti, pogotovo kad je puna zelenila i cvijeća. Restoran Pod gričkim topom vodila je jedna dalmatinsko-zagrebačka obitelj koja je držala do boljih manira klasičnog ugostiteljstva. 

gricki-top

Hrane nije bila osobito maštovita, katkad nije bila ni najpreciznije pripremljena, ali su steakovi uvijek bili dobri a oborita riba odlična; riba se nije prodavala svaki dan nego samo kad je restoran uspio nabaviti zaista svježu ribu. Posluga se uvijek bila korektna, a vlasnik je srdačno dočekivao i ispraćao goste.

Onda se, odjednom, poslije više od dvadeset godina rada i jako puno stalnih gostiju, restoran Pod gričkim topom zatvorio. Umjesto restorana u ljeto 2018. godine otvorio se neki čudnovati ugostiteljski  hibrid predugog imena: Bar Cafe The View Pod gričkim topom.

Iza ovog rokoko naziva skrivao se zapravo kafić s koktelima; bilo je to vrijeme velikog uzleta miksologije, pa su nevješti ugostitelji mislili da će zaraditi novac na svakom projektu koji na dovoljno mjesta ističe Gin&Tonic.

The View je uskoro nestao u bespućima povijesne zbiljnosti, da bi ga naslijedio Pod Gričkim topom Food and Bar and Cafe. Food u još jednom predugom imenu svodio se nažalost na najdosadnije elemente turističke bistronomije: burgeri, salate, hladne plate, pasta s tartufatom… Prodavati tako nemaštovitu i notornu hranu na tako lijepoj terasi dokazuje da vlasnici ili voditelji zadnje verzije Gričkog topa nisu osobito talentirani za ugostiteljstvo. Pa se Grički top zatvorio. I to baš kad su se turisti vratili u Zagreb i na Gornji grad. Šteta za prekrasnu terasu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.