Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Belje ponovo pušta na tržište točno 325 boca šampionske Frankovke iz 2012. godine, u povodu 325. godišnjice osnutka najstarije hrvatske vinogradarske i poljoprivredne tvrtke

belje-frankovka

Belje je osnovano 1697. godine. I sve do danas proizvodi puno vina, mesa, mlijeka i sira. Baranjsko Belje uvjerljivo je najstarija hrvatska prehrambena kompanija. Stavimo li Belje u europsku povijesnu  perspektivu, ono je stotinjak godina starije od Moët et Chandona, tridesetak godina starije do Ruinarta (najstarije šampanjerije uopće) i 100 do 150 godina mlađe od velikih toskanskih aristokratskih vinarija poput Antinorija i Frescobaldija.

Belje spada u malu grupu povijesno vrijednih hrvatskih proizvođača; ustvari, ne znamo ni jednu drugu firmu koja na istom prostoru sa sličnim ili istim core biznisom postoji i uglavnom kontinuirano radi dulje od tri stotine godina. Predsjednik Republike trebao bi u povodu ove veličanstvene obljetnice odlikovati Belje najvišim državnim ordenom predviđenim za gospodarstvo, dok bi predsjednik Vlade morao sazvati sjednicu Vlade u Baranji umjesto da iz Zagreba već godinama fantazira o slavonskom ekonomskom preporodu koji se u stvarnosti nikako ne događa. Osim u slučaju svega nekoliko vrhunskih velikih ili malih kompanija.

Belje je dostojanstveno obilježava svoju povijesnu obljetnicu. Na tržištu će se uskoro pojaviti reizdanje famozne Frankovke iz 2012. godine, dobitnice niza važnih domaćih i međunarodnih nagrada. Ove je godine na Concours Mondial osvojila zlatnu medalju (važno je reći da je i mlada Frankovka iz 2019. godine na istom natjecanju osvojila zlato, što govori o kontinuitetu izvrsnosti beljskih Frankovki).

Frankovka iz 2012. nagrađena je srebrom na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama, dok je u Hrvatskoj i regiji pobijedila svugdje gdje se moglo pobijediti: nedavno je proglašena šampionom na kušanju kontinentalnih vina Hrvatske. Belje će na tržište pusttiti točno 325 butelja ovog odličnog vina, koje će se moći kupiti samo na njihovom web shopu.

Budući da smo tijekom proteklih godina kušali više buteljki Frankovke iz 2012, sasvim smo sigurnni da je riječ o vinu koje pokazuje zašto crna vina trebamo piti odležana a ne mlada: beljska Frankovka iz 2012. godine ujedinjuje snagu i koncentraciju vruće berbe s neobično puno svježine, još uvijek čistim, intenzivnim okusima tamnog ljetnog voća i onom posebnom gracioznošću koja dolazi samo s vremenom. Restorani i hoteli koji negdje u podrumima još uvijek imaju pokoju bocu beljske Frankovke iz 2012. trebali bi je ponosno istaknuti na najvidljivijim mjestima svojih vinskih karti .

Osim reizdanjem šampionske Frankovke, Belje se u lipnju pohvalilo i s čak osam zlatnih  medalja za svoje graševine: te su medalje osvojene na ocjenjivanju u sklopu ovogodišnjeg Festivala graševine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.