Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U utorak je u Zagrebu službeno otvoren Meat, najbolja mesnica u gradu

meat-g

Meat u Vlaškoj, blizu Importanne Galerije radi već mjesec i pol. No, u utorak je u održana mala svečanost u povodu službenog otvorenja ove mesnice, koja je strahovito unaprijedila ponudu mesa u Zagrebu. Na službenom otvorenju Meata govorio je vlasnik slatinske Mesoprerade Denis Matijević, koji je naglasio da njegova tvrtka, pa tako i mesnica Meat, prodaje isključivo svježe domaće meso: govedinu, svinjetinu, janjetinu i suho odležano domaće meso.

Matijević nam je nešto ranije rekao da Mesoprerada raspolaže s dovoljno velikim kapacitetima za odležavanje mesa, što je prilično važno za Meatovu ponudu. Chef Nenad Komes, gastronomski guru brenda Meat, prvo je pripremio jako fini tartar od svježeg bifteka, a zatim je pekao šezdesetak dana stare steakove. Meat u pojedinačnim pakovanjima prodaje dva mjeseca odležanu govedinu, dok se u agerima može naći još malo starije meso.

Meat je za Zagreb važan zbog dva razloga. Prvo, kao što smo već bili napisali, Meat je jedna od sasvim rijetkih hrvatskih mesnica u kojoj se osjećate kao u delikatesnoj trgovini a ne kao u klaonici. Drugo, još važnije, Meat je prva i jedina hrvatska mesnica s precizno konfekcioniranim svježim mesom. Bifteci su očišćeni od vezivnog tkiva. Teletina za ossobuco može se odmah početi peći i pirjati: ne morate kod kuće piliti koljenicu. Janjeći kotleti, oni minijaturni s dugim kostima, izgledaju kao s fotografije nekog francuskog gastronomskog magazina.

Meat je jedina mesnica u Hrvatskoj u kojoj možete kupiti toliko precizno i čisto narezane pojedinačne komade mesa da se, kad ih donesete doma, ne morate ni sekundu baviti mesarstvom. Meat je to napravio za vas. Meat je utoliko jedina hrvatska mesnica koja podsjeća na butikne mesnice u Italiji, Francuskoj, Austriji ili Engleskoj. Santoku je svojedobno bio podjednako dobar i precizan u rezovima, ali je meso u Santoku bilo marinirano, što znači da je mesnica unaprijed odlučivala što ćete zapravo jesti.

Meso u Meatu je čisto, nedotaknuto začinima, pa sami odlučujete što ćete doma skuhati. Meat je zasad mali, eksperimentalni prostor koji uz svježe i odležano meso prodaje i niz suhomesnatih proizvoda, nešto maslinovih ulja, desetak vina, par umaka, rakije, Špinove sireve i neodoljive grickalice od bučinih koštica. Preraste li Meat u manji lanac kao što se najavljuje, hrvatsko bi se maloprodajno tržište mesa moglo drastično i zauvijek promijeniti, jer će i druge mesnice morati pokušati slijediti Meatove standarde.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.