Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U subotu je na rivi u Rapcu pojedeno 270 kilograma svježih škampa. Ima li škampa previše?

skampi

U subotu je u Rapcu održan Festival kvarnerskih škampa. Lokalni mediji javljaju kako je 270 kilograma za tu priliku ulovljenih škampa završilo na gradelama, u rižotu i u buzari. Na Festivalu je sudjelovalo niz istarskih vinara, a škampima u čast pjevala je Natali Dizdar. Festival kvarnerskih škampa manifestacija je koju svakako treba pozdraviti, jer je posvećena gastronomski najvrjednijem stanovniku sjevernog Jadrana.

Osobito veseli podatak o čak 270 kilograma škampa koliko su za Festival ulovili lokalni ribari. Naime, godinama, da ne kažemo desetljećima slušamo ribarska medijska lamentiranja o tome da je škampa malo, da su izlovljeni i da su sve manji. Istodobno, skoro svake godine živi se kvarnerski škampi redovito mogu naći u većini boljih restorana, a vrlo često i na tržnicama.

U redu, živi veliki škampi jesu skupi, ali vrhunski škamp neusporediva je delikatesa, u rangu pravog kavijara, francuskih gusjih jetara i živih jastoga. Podatak o 270 kilograma svježih škampa ulovljenih za Festival u Rapcu samo je jedan od dokaza da škampi predstavljaju iznimno vitalnu populaciju koja nije ugrožena.

Primjerice, Škotska kao najveći svjetski dobavljač škampa godišnje lovi više od 20 tisuća tona škampa, a ulov je kontinuirano rastao svake godine do pandemije, kad je potražnja za živim škampima drastično pala zbog restoranskih lockdowna. Škotske ribarske vlasti procjenjivale su prije korone da u Sjevernom moru živi oko milijardu škampa i da se ta brojka redovito obnavlja ili raste.

Škotska, naravno, stalno provodi mjere koje industriju škampa čine dugoročno održivom. Škampi su toliko ukusni da ih zapravo nikad ne može biti previše. Utoliko je pitanje iz naslova retoričko. 

Dobro je što je Festival kvarnerskog škampa pokazao da ih u sjevernom Jadranu ima dovoljno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.