Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Syrah iz berbe 2018. još je jedan Korlatov kandidat za Decanterovu zlatnu medalju

Korlatov Supreme Cuvee iz 2013. ove je godine osvojio 96 bodova i zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Ovom zrelom, bogatom vinu iz Sjeverne Dalmacije nedostajao je samo bod do platinaste medalje. Supreme Cuvee nije, međutim, prvi Korlat s Decanterovim zlatom.

Prvu Decanterovu zlatnu medalju za Badelov brend Korlat osvojio je Syrah iz berbe 2014. koja se u većem dijelu Hrvatske opravdano smatra problematičnom. Međutim, Korlat iznad Benkovca spada među najdragocjenije dalmatinske vinograde; vina s Korlata i u iznimno teškim berbama mogu biti izvrsna, dok su u boljim berbama poput 2013, 2016. i 2018. zaista neusporedivo vrjednija od svoje cijene (Korlat i dalje košta manje od sto kuna).

Ovih su se dana na tržištu pojavili Korlat Merlot iz 2018. i Korlat Syrah iz 2018. godine. Merlot, koji je briljirao u 2017. ove je godine fino, užitno, zaokruženo, sočno i voćno vino s puno svježih zrelih plavih šljiva, pečenih trešanja i višanja na nosu i okusu. Merlot iz 2018. bit će bestseler zato što je dobar, zato što ide fino uz hranu, osobito uz veće komade mesa s roštilja i ražnja, i zato što Hrvati jako vole piti merlote.

Ali, Korlat Syrah iz 2018. pravi je spektakl. Korlat Syrah kao da ujedinjuje dobre značajke različitih lokacija u području Sjeverne Rhone, gdje se proizvode najbolji syrahi na svijetu On svojom snagom i zrelošću pomalo asocira na najpoznatije izdvojene položaje na Côte Rotie, dok visokom kiselinom i netipično jakim taninima podsjeća baš na vina iz opće apelacije Côte Rotie, poput Guigalova syraha Côte Rotie Brune et Blonde.

Bouquet se sastoji od puno veoma zrelog crnog i crvenog voća podcrtanog prepoznatljivom, u ovom slučaju prodornom aromom crnog papra: tu su još i nijanse kože i humidora, koje nastaju odležavanjem u drvu. U ustima je vino naglašeno svježe, čvrsto strukturirano, s teksturom punom zrelih, fino granuliranih tanina i vrlo dugim, čokoladno-voćnim okusom koji posjeća na griotte. Svježina i tanini novom Korlatovom Syrahu (14 posto alkohola) jamče još barem desetak godina vrhunske forme, a ukupni dojam gotovo da garantira još jednu Decanterovu zlatnu, u najgorem slučaju visoku srebrnu medalju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.