Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zeleni Chimay s 10 posto alkohola najimpresivnije je pivo najpoznatije trapističke pivovare

chimay-zeleni

Zeleni Chimay prvi se put pojavio 2012. godine, u povodu 150. godišnjice trapističke pivovare Chimay; Chimay je vjerojatno najpoznatiji brend trapističkih piva na svijetu, premda vlada konsenzus da je Orval najbolje šire dostupno trapističko pivo. 

Trapistička se piva (koja uglavnom ali ne isključivo) dolaze iz Belgije, prepoznaju i po refermentaciji u boci. Zeleni Chimay ili Chimay 150, prvi je put proizveden u samo 150 tisuća boca, u povodu velike godišnjice pivovare. Reakcije su bile toliko dobre da je Green Chimay ušao u standardni program ovog trapističkog brenda, skupa s bijelim, crvenim i legendarnim plavim, koji je zapravo bio zamišljen kao božićno a ne cjelogodišnje pivo da bi se pretvorio u jedno od najprodavanijih trapističkih piva na svijetu.

Zanimljivo je da je Zeleni Chimay s deset posto alkohola jači od Plavog Chimaya koji ima 9 posti alkohola.  Tehnički govoreći, Zeleni Chimay pripada žanru triple blonde ale: riječ je o svijetlim pivima sa snažnim aromama kvasca i još višim sadržajem alkohola, koji varira između 8 i 11 posto. Green Chimay ima egzotični, vrlo bogati bouquet koji se sastoji od tropskog voća, začina poput klinčića, karamela, malta i kvasaca, uz nešto zelenih nijansi koje podsjećaju na borove šišarke.

Na okusu dominiraju malt, karamel, bijela čokolada i klinčići, sa snažno maltiranim aftertasteom. Zeleni Chimay ima bogatu, gustu pjenu, toliko čvrstu da na nju možete položiti neki manji novčić i veoma dug, kontinuirani okus. Alkohol se ne osjeti na nepcu ali se osjeti u vašem krvotoku ako pivo popijete za desetak minuta, kao što smo mi neoprezno učinili. Zeleni Chimay jedno je od najimpresivnijih piva uopće koje smo dosad probali. U Vrutku košta 26 kuna za bočicu od 0,33.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.