Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na svjetski dan gina kušali smo Mursku Deklu, iznenađujući gin mladih međimurskih destilera

Na svaku drugu lipanjsku subotu, a ovogodišnja je 11. lipnja, slavimo Svjetski dan gina. Tradiciju je započela Gin Monkey odnosno Emma Stokes, jedna od vodećih britanskih koktelskih i barskih promotorica. Ideja koju je postavila nadasve je jednostavna: približiti svijet ginova i koktela što većem broju ljudi u svijetu. Jedan od postulata World Gin Daya i Gin Monkey je svake godine kušati i otkriti novu etiketu, brand, destileriju ili koktel. 

U ugodnoj atmosferi jednog zagrebačkog koktel bara naš izbor je pao na mladu međimursku destileriju i njihov Murska Dekla London Dry gin. Iza imena mitske vodene vile krije se Blazar destilerija, koju su iz entuzijazma 2019. godine osnovali Marko Car, Jurica Goričanec i Ivan Blažon, inače FER-ovci. U tih nekoliko godina uspjeli su stvoriti vrlo interesantan i kvalitetan gin, a moramo priznati i zanimljivu marketinšku priču. Donedavno su sve destilirali u malom rakijskom kotlu u međimurskoj Prekopi, a sada, kako doznajemo, prelaze u nešto veći prostor s modernijom tehnologijom. I odmah ćemo otkriti da smo oduševljeni Murskom Deklom. Radi se o vrlo ugodnom i kompleksnom ginu više nego solidnog tijela. 

MURSKA DEKLA LONDON DRY GIN

42% alk./vol.

murska-dekla-boca

Mekan i pitak gin čije su nas stabilnost i uljasta tekstura više nego ugodno iznenadili. Gin je stvarno suh, a mudar odabir sladića u kombinaciji biljaka daje dodatni osjećaj užitnosti, odnosno doze slatkoće bez potrebe za dodavanjem šećera. Višeslojna aromatika kompleksno se gradi od izuzetno jasne i prisutne borovice preko zanimljive herbalnosti i zemljanosti (što doista poštujemo) do balansiranih citrusnih nota. Taj balans je gotovo savršen, poput sjajno uštimanog orkestra i još jedan dokaz kako je kod ginova opravdan recept “manje je više” (Dekla ima samo 8 biljaka).

Ako Old Pilot’s slovi za jedan od ginova najvećeg tijela na tržištu, Murska Dekla je odličan pratitelj nešto mekšeg tijela i podatnijeg širem izboru koktela. Slobodno možemo reći i pristupačniji široj publici, od ozbiljnih poznavatelja do početnika. Ono što nas je doista oduševilo je što ta podatnost ne znači i inferiornost. Dapače, gin je ostao izuzetno stabilan u nekoliko kombinacija, a kušali smo ga čistog i u četiri koktelske varijante, Gin & Tonic i Gin & Ginger ale (oba Fever Tree) te nešto kompleksniji Aviation (s maraschinom) i Gimlet.

Potreban je samo maleni korak u ozbiljnu klasu 90+ ginova. Voljeli bismo vidjeti još jednu dozu karakternosti, možda više osobnosti ili “bezobrazluka” za koje bez imalo sumnje ima sav potrebni potencijal. Murska Dekla London Dry Gin naša je ozbiljna preporuka, posebno za nadolazeću ljetnu sezonu. OCJENA:  89/100 Cijena 232,98 kn (Vrutak)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.