Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SRCE ŠAMPIONA Kako nastaju hrvatska vina koja na najvećem svjetskom natjecanju dobivaju platinaste medalje

Platinasta medalja drugo je najveće priznanje, koje određeno vino može osvojiti na Decanterovim Svjetskim nagradama. Ispred platinaste medalje postoji jedino Best in Show, koji je ove godine dobilo 50 vina, od prijavljenih 18.244 uzorka, što čini 0,27 posto. Platinastih je medalja, za koje je potrebno osvojiti 97 bodova, dodijeljeno 167, što je manje od jedan posto. Dakle, tri hrvatska vina koja su osvojila platinaste medalje, spadaju među manje od jedan posto najboljih vina na svijetu , prijavljenih za najvažnije svjetsko vinsko natjecanje.

Ta činjenica izaziva ozbiljno poštovanje, pogotovo kad je riječ o ponavljačima, kao što su Kozlović i Benvenuti. Stoga smo odlučili objaviti kratke profile sve tri hrvatske vinarije, koje su osvojile platinaste medalje na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama

1. Kozlović, zapadna Istra

kozlovic

Površina vinograda 32 hektara, otkupljuju grožđe s još 15 hektara

Godišnja proizvodnja 200 do 250 tisuća butelja

Franko Kozlović vjerojatno je najozbiljniji hrvatski vinar. Upoznali smo se u ljeto 2000. ili 2001. godine, kad je Kozlović proizvodio vina u improviziranom pogonu na imanju svog oca. Danas Gianfranco i Antonela Kozlović imaju najspektakularnijiu vinariju u Istri, najjači vinski brend u Hrvatskoj i bezbroj domaćih i internacionalnih priznanja za kvalitetu svojih vina.

Jučerašnja platina za malvaziju Santa Lucia druga je platinasta medalja za Kozloviće. Prvu su dobili za malvaziju Selekcija, vino koje je trebalo predstavljati međuliniju između bazne Malvazije i velike Santa Lucie, ali je preraslo u fenomen za sebe.

Recentni međunarodni uspjesi Santa Lucie i Selekcije posljedica su dugogodišnjeg Kozlovićeva istraživanja optimalnih dometa i stilizacije istarske malvazije, kao i poboljšanog rada u vinogradu.

Gianfranco Kozlović čovjek je koji stalno uči, napreduje, mijenja se i nikad, zapravo, nije potpuno zadovoljan, jer smatra da se može još bolje i kako je njegova misija da svake godina pokuša biti kvalitetniji i inovativniji . Antonela Kozlović virtuozno i odgovorno vodi financijsko-prodajni dio posla jedine hrvatske vinarije čija se vina rasprodaju i prije nego što su buteljirana.

Osobito je fascinantno da Kozlovići u podrumu imaju dva vina koja su barem jednako dobra kao platinasta Santa Lucia. Riječ je o gotovo nedostupnoj, maceriranoj malvaziji Po mojen iz 2016. i teranu Santa Lucia iz 2018. koji još neko vrijeme neće doći na tržište.

2. Benvenuti, Motovun

benvenuti-braca (1)

Površina vinograda 22 hektara, kupuju grožđe s još pet hektara

Godišnja proizvodnja oko 120 tisuća butelja

Braća Nikola i Albert Benvenuti spadaju u drugu generaciju istarskih privatnih vinara. Vinarija Benvenuti osnovana je 2003. godine: u to su vrijeme Kozlović, Matošević i Coronica već bili čvrsto etablirani na hrvatskom vinskom tržištu. U manje od 20 godina braća Benvenuti uspjela su se nametnuti kao jedan od najsnažnijih hrvatskih vinskih brendova, i to u najmanje tri različita žanra.

Prvi čine mlada Malvazija, redovito jedna od najšarmantnijih, i kompleksna odležana malvazija Anno Domini. Drugu čine terani: Teran iz 2013. još je davno osvojio Decanterovu platinastu medalju, dok je single vineyard teran Santa Elisabetta jedno od najtraženijih hrvatskih crnih vina.

Slatka vina braće Benvenuti spadaju doslovno među najbolja na svijetu. Muškat San Salvatore, koji je drugu godinu zaredom osvojio platinastu medalju na Svjetskim nagradama, može se mjeriti s velikom većinom vrhunskih Sauternesa i Barsaca iz dobrih berbi. Zanimljivo je da je Decanter proglasio San Salvatore iz 2015. offbeat vinom godine za 2021.

Benvenuti su postali pretplatnici na platinaste medalje, i to u različitim žanrovima, zahvaljujućii radikalnom, beskompromisnom pristupu proizvodnji najviših linija, koji podrazumijeva minimalne prinose i višestruku selekciju grožđa, a zatim i selekciju najboljih uzoraka vina. Benvenuti su tvrdi i maštoviti perfekcionisti.

3. Šoškić, Plešivica

Površina vinograda oko 10 hektara

Obitelj Šoškić preselila se iz Zagreba na Plešivicu u devedesetim godinama. Na Plešivici su kupili imanje koje je pripadalo samom Anti Starčeviću; velika obiteljska vila dominira dobrim dijelom Plešivice. Siniša Šoškić dugo je godina živio od proizvodnje i prodaje rinfuznih vina: vina je prodavao kroz lanac vlastitih malih točionica. Onda se prije nekoliko godina skupa sa sinovima Vjekom i Leonardom odlučio prebaciti na proizvodnju buteljiranih vina, pod krovnim brendom Dvorska vina.

Prve butelje Sauvignona i Pinot Grisa osvojile su Decanterova srebra. Platinasti, macerirani cuvee Haiku nastao je pod utjecajem Tomčeva koncepta za Marany: radi se o vinu koje ne treba izražavati sorte nego plešivički terroir.

Vino je ispalo odlično: Haiku2 (2 označava broj sorti u cuveeu) bazira se na rizlingu iz 2019. godine. Haiku2 jedan je od najelegantnijih hrvatskih oranža koje smo probali. Jedva čekamo Haiku4. Imponira činjenica da su Šoškići kao debitanti u svijetu vrhunskih vina osvojili platinastu medalju. I to prvu za Plešivicu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.