Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FENOMEN MOTOVUN Grad s točno 983 stanovnika osvojio je jednu platinastu, dvije zlatne i više srebrnih Decanterovih medalja. Evo zašto 

motovun-boys

Motovun je glavni grad Vinske Hrvatske . I to uvjerljivo. Motovunci su ove godine na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojili jednu platinastu medalju (braća Benvenuti za muškat San Salvatore) i dvije zlatne medalje (terani Marka Fakina i Klaudia Tomaza) . I tako, s malim varijacijama, baš svake godine. Benvenuti, Fakin i Tomaz u zadnjih su pet godina osvojili više Decanterovih zlata i platina nego cijela Slavonija. Sada im se srebrom počeo priključivati i Robi Bertoša.  A u Motovunu, prema zadnjem popisu, žive točno 983 stanovnika.

U čemu je tajna svjetskog uspjeha motovunskih vinara? Najlakše bi bilo raspisati se o fenomenalnom terroiru, koji teran, malvaziju i muškat čini neodoljivim i genijalnom. No, odgovor je, uz svo poštovanje geologije i klime, puno jednostavniji. 

Motovunski vinari naslijedili su stare zadružne vinograde. Neke loze terana i malvazije u tim jako prorijeđenim vinogradima starije su od 60 godina i daju vrlo male prinose. Umjesto da ih posijeku i zamjene novim, rodnijim biljkama, Motovun Boys neka od svojih najboljih vina dobivaju baš iz tih, gotovo devastiranih vinograda.

Drugo, još radikalnije: motovunski vinari provode brutalne zelene berbe. Famozna rečenica Marka Fakina: “Nono bi me ubio da vidi koliko grožđa bacam svake godine,” postala je modus operandi svih motovunskih vinara kad je riječ o njihovim vrhunskim linijama. Najbolja motovunska vina proizvode se s prinosima od svega par tona po hektaru. Sa sličnim se prinosima proizvode vina s burgunskih grand cru položaja, koja postižu deset do pedeset puta višu cijenu od motovunskih vina.

Ekstremno niski prinosi, kasnije berbe i tehnički precizno podrumarstvo doveli su motovunska vina do bezbroj najviših svjetskih priznanja, uključijući serijska zlata i povremene platine na Decanterovim Svjetskim nagradama. Mnogi istarski vinski stručnjaci smatraju da je motovunski koncept dugoročno ekonomski neodrživ i da je besmisleno uništavati toliko grožđa. No, motovunski koncept mikroprinosa i starih vinograda doveo je taj pitoreskni gradić na sam vrh hrvatske vinske proizvodnje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.