Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Proizvođači parmezana počeli su stavljati mikročipove u sir kako bi se zaštitili od falsifikatora

parmezan-1

Parmigiano Reggiano vjerojatno je najjači talijanski brend hrane. No talijansko silno ulaganje u brendiranje gastronimije Made In Italy ponekad se vraća kao bumerang. Talijani su toliko nabildali vrijednost svojih proizvoda da su oni postali glavna meta prehrambene mafije. Parmezan je najslavniji sir na svijetu, ali najfalsificiraniji.

Nijedan dosadašnji pokušaj konzorcija proizvođača i talijanske države da zaštite parmezan od krivotvorina nije dao zadovoljavajuće rezultate. Kriminalci su uvijek dva koraka ispred. Konzorcij proizvođača Parmigiana Reggiana sada diže zaštitu na novu razinu. U svaki kolut sira stavljat će mikročipove s jedinstvenim alfanumeričkim kodom i Qr-kodom koji omogućuju praćenje porijekla. Mirkočipovi su napravljeni od mliječnih proteina i ugrađeni u sireve tvore svojevrsni blockchain koji bi trebao omogućiti zaštitu od falsifikata.  

Predsjednik Konzorcija Parmigiano Reggiano Nicola Bertinelli izjavio je da su ponosni što su postali prvi Protection Consortium, konzorcij koji je uveo digitalne oznake za sljedivost i zaštitu. Tehnologija se još uvijek testira pa će mikročip u prvoj rundi ugraditi u 100 tisuća kolutova parmezana kako bi vidjeli mogu li primjenu proširiti na cjelokupnu proizvodnju. 

Mikročip su razvile nizozemska tvrtka Kaasmerk Matec i američka tvrtka p-Chip Corporation. Prema izvršnom direktoru p-Chip Corporationa Joeu Wagneru, čip će konzorcij moći koristiti i za kontrolu zaliha, olakšat će posao u slučaju povlačenja proizvoda a nadaju se da će se njegova primjena proširitii  na druge zaštićene proizvode.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.