Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEPOŽELJNA LISTA Evo zašto ove proizvode nikad ne kupujemo (uži izbor)

supermarket

U društvu i na društvenim mrežama svi možemo govoriti kako volimo ovo ili ono piće, ovaj ili onaj kruh, masniji ili manje masan komad mesa, svježu ili uzgojenu ribu. Međutim, stvarne potrošačke navike vide se jedino kod kuće: ono što kupujete u supernarketu i na tržnicama i što držite doma jedino pokazuje stvarno stanje vaše potrošnje hrane i pića. Evo liste prizvoda koje nikad ne kupujemo osim za recenzije na Kultu, i koje nikad ne držimo doma. Ovdje je riječ o užem izboru.  Neke proizvode s ove liste smatramo lošima, dok su drugi naprosto nezdravi . Kad profesionalno jedete, morate bar donekle paziti što jedete.

1. Vino u plastičnim PET demižonima 

Osim što je ta ambalaža posve nedostojna za piće poput vina, treba napomenuti da u plastičnim demižonima završavaju gotovo isključivo najgora vina.

2. Uvozna vina do 50 kuna

U tom rangu novca možemo kupiti puno bolja hrvatska vina.

3. Najveći pivski brendovi (Ožujsko, Heineken, Karlovačko, Pan i slični)

Sva ova piva dijele zajedničku značajku: potpuni manjak okusa i karaktera. Za isti ili gotovo isti novac možete dobiti neusporedivo bolje pivo, od Pilsner Urquella i češkog Budweisera do jeftinijih craftova.

4. Uvozna maslinova ulja

U hrvstskim supermarketima uglavnom se prodaju loša do prosječna uvozna maslinova ulja; neka su patvorena. Bazično Zvijezdino maslinovo ulje, koje nije skupo, definitivno je bolja opcija.

5. Margarin

Margarin je prije 150 godina nastao kao zamjena za maslac. Uz sva poboljšanja u tehnologiji proizvodnje, to je ostao do danas: samo zamjena, katkad i vrlo loša zamjena. 

6. Vegeta i slični začini

Vegeta nije loš proizvod u svojoj kategoriji. Riječ je, štoviše, o najuspješnijem hrvatskom izvoznom prehrambenom proizvodu. Mislimo da su ovakve mješavine posve nepotrebne za sve koji zaista žele kuhati. 

7. Kocke za juhu

Ovdje vrijedi isto što i za Vegetu, s tim da kocke za juhu, kad se pretvore u temeljac, mogu puno više od Vegete kompromitirati jelo koje se kuha s tim temeljcem.

8. Vrhnje za kuhanje

Još jedan zapravo nepotreban proizvod. Slatko vrhnje, kiselo vrhnje i mileram puno su zanimljivije opcije.

9. Zamrznuta riba

Supermarketi su puni svježe ribe iz uzgoja koja nije skupa. Pastrve su i usred inflacije jako jeftine i masovno dostupne: zašto kupovati zamrznuto?

9. Zamrznuto voće 

Zamrznute jagode, maline i famozno šumsko voće spadaju među najneukusnije stvari koje se mogu kupiti u supermarketima.

10. Zamrznuti plodovi mora

U većini slučajeva zbog tih ćete paketića na dulje vrijeme zamrziti dagnje, lignje i kozice.

11. Vakumirani pršut

Premda se u zadnjih par godina s napretkom tehnologije pakiranja hrane pojavilo nekoliko vrsta pršuta iz vrećice koji nisu grozni, većna narezsnih i zapakiranih  pršuta i dalje ništa ne valja. Šteta novca.

12. Ribani sir

Ribani sir gotovo uvijek ima okus po kartonu.

13. Majoneza

Ovdje nije problem u kvaliteti proizvoda. Supermarketi su puno vrlo solidnih majoneza. Problem je u praznim kalorijama. Majoneza je, za ljude koji puno jedu, neka vrsta guilty pleasurea.

13. Jeftini balsamico

Bočice balsamica koje se prodaju za 20, 30 ili 40 kuna nemaju nikakve veze s pravim balsamicom. Uvijek je bolje koristiti jeftinu industrijsku kvasinu nego jeftini industrijsko balsamico.

14. Proizvodi od mljevenog mesa

Puno je pametnije, zdravije i kreatvnije da sami kupite mljeveno meso kod kuće  radite vlastite pljeskavice i ćevape. Nije teško i ne traje dugo.

15. Zamrznuto povrće u sezoni

Došlo je ljeto. Skoro sve povrće koje se nalazi u vitrinama zamrzivača u supermarketima sad možete kupiti svježe na tržnici. Zamrznute mahune, brokule i špinat, kao i zamrznuto voće, spadaju među namrtviju i najbezokusniju hranu koja se prodaje u supermarketima.

16. Jetrene paštete, mesni doručci i slični proizvodi

Ta se roba radi od životinjskih ostataka iz klaonica: da bi se učinila jestivom, dodaju joj se svi moguči aditivi. Ukratko, nezdravo i umjetno.

17. Gotova jela i umaci

Ako volite kuhati , podrazumijeva se da nećete kupovati gotova jela kao ni gotove umake za tjesteninu i rižu.

18. Mljeveni papar

Papar je puno uksniji i mirisniji ako ga meljete prije upotrebe. Bolje je kupovati papar u zrnu.

19. Jeftina žestoka pića

Kupovanje alkohola radi alkohola vodi u alkoholizam, sa svim poznatim socijalnim, obiteljskim i zdravstvenim posljedicama. Nitko razuman to ne želi.

20. Čokolade, keksi, sladoledi i gazirana pića s previše šećera

Ovdje se opet radi o zdravstvenim razlozima. Svijet je prepun finih a jako slatkih stvari. Na svakom od nas je da procijeni zdravstveni rizik.

21. ‘Fitness’ proizvodi

Jogurti s dodanim bakterijama i proteinima, tamni kruhovi pakirani u najlon, granole, fitness napici,veganski namazi, minsko su polje nezdravih sastojaka, viška zaslađivača, konzervansa i sastojaka koji nemaju nikakve veze sa zdravom prehranom i fitnessom. Za apsolutno svaki ovaj proizvod na tržnici i  OPG-ovima možete pronaći jednostavnu, prirodnu namirnicu koja će zaista ispuniti funkciju obećanu na pakiranju ‘fitness’ proizvoda, a neke možete jednostavno napraviti sami kod kuće.  

22. Pudinzi i kreme

Umjesto da se krcate industrijskim škrobom i umjetnim okusima, na internetu pronađite recepte, kupite želatinu, svježa jaja, dobro vrhnje i čokoladu, svježe voće i sami napravite pannacottu, mousse ili bilo koji kremasti desert koji želite jesti. S prirodnim sastojcima bit će ukusniji, imat će manje šećera a kućni slastičarski uspjeh neizmjerno će vas više veseliti od vrećice praha istresene u vruće mlijeko ili otvaranja limene folije na industrijskoj kremi iz supermarketa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.