Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Ako zemlju obrađujete motikom nećemo vam dati poticaje

Novi primjer jada hrvatske državne birokracije puni portale ovih dana. Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP) 30.svibnaj na svojim službenim stranicama upozorio da je država u Strateškom planu Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP) pod mjerom “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada” zabranila korištenje motike. Vijest je zvučala apsurdno, ali nakon što je portal index.hr zatražio i dobio pojašnjenje Ministarstva poljoprivrede, zvuči još gore.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske u odgovoru je demantirao da je zabranilo korištenje motika u obradi zemlje, ali je potvrdilo da poljoprivrednici koji budu koristili motike za vađenje korova neće imati pravo na državne potpore. Zašto? Zato, kaže Ministarstvo, što ako koristitie motiku a ne, recimo kombajn ili neku manju mehanizaciju, znači da ste pregusto zasadili nasade. A to znači da se bavite intenzivnim uzgojem. A to pak znači da sigurno morate koristiti herbicide, dakle ne uklapate se u državnu politiku smanjenja korištenja herbicida i zato nećete dobiti potpore ako koristite motiku. Zvuči kao loš vic, ali to je stvarnost hrvatskih poljoprivrednika.

ROBINZONI IZ ZASEOKA SREDNJE Jeanne i Matteo u potpunoj divljini uzgajaju više od 350 vrsta povrća i žitarica. Glavni je kupac Ana Roš

Problem u odnosu poljoprivrede i birokracije u Hrvatskoj jest u činjenici da je poljoprivreda logična i racionalna, dok je moć birokracije onolika koliko ona silom uspijeva ugurati tu logičnu stvarnost u svoj iracionalni, degenerirani narativ temeljen na izbjegavanju odgovornosti za ono što bi toj birokraciji trebao biti posao: praktično rješavanje problema u interesu što većeg broja ljudi. 

Što u ovom konkretnom slučaju znači da: ako imate organske vrtove i obrađujete ih ručno jer je to bitno za zdravlje tla, nemate pravo na potpore. Ako imate strme vinograde ili biodinamičke vinograde koje morate obrađivati ručno, također nemate pravo na potpore. Ali ako imate bilo kakve nasade koje obrađujete strojevima, možete se kandidirati za potpore. Jer korištenje strojeva je dokaz da ste u skladu s novom europskom poljoprivrednom politikom koja je, by the way, više nego ijedna ranije fokusirana upravo na povećanje udjela prirodne, organske i biodinamičke proizvodnje hrane i na pomoć u praksama koje su za takvu proizvodnju nužne. 

Za hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, međutim, troškovi dodatne mehanizacije i usluga vanjskog izvođača su poželjni, aali “motika kao alat u ovome smislu nije dio prihvatljive mehanizacije, tj. ne može se ubrojiti u poljoprivredne strojeve ili priključnu opremu na osnovu primjene kojih je rađen izračun potpore. To ne znači da je korištenje motike zabranjeno, samo se na isto ne ostvaruje potpora”. 

Da bi racionaliziralo svoju politiku, Ministarstvo poljoprivrede kaže da se mjera na koju je upozorio Savez udruga ekoloških proizvođača ionako odnosi samo na poticaje za mehaničko uništavanje korova. Ne objašnjavaju kroz koje mjere će podržati poljoprivrednike koji ne koriste mehanizaciju. Tvrde doslovno da je uništavanje korova strojevima bolje jer se tako može vidjeti koliki je stvarni trošak i može se smanjiti potreba za herbicidima, a “nije izgledno da će se korištenjem motike povećati produktivnost, osobito u uvjetima nedostatka radne snage.” I na kraju birokratski klasik: poljoprivrednici dobrovoljno kandidiraju za mjere pa zato moraju prihvatiti i njihove apsurdne propise. 

Način na koji je definirana ova mjera, naravno, nema nikakve veze s politikama Europske unije. Ona je autohtoni lokalni proizvod hrvatske birokracije. U dokumentima EU koje citira Index, mehanizacija se smatra boljom samo od korištenja herbicida, ali nigdje je ne stavljaju u opreku korištenju ručnih alata. Štoviše, u preporukama EU naglašava se da se korov mora uništavati ručno kad upotreba krupne mehanizacije nije prikladna i da je korištenje tehnologije u uništavanju korova još u povojima, dok se ručno plijevljenje svrstava u dobre prakse tamo gdje je ono najpraktičnije rješenje. Državna potpora za mehaničko uništavanje korova je oko 2700 kuna po hektaru i  primarno je usmjerena na konvencionalnu proizvodnju u trajnim nasadima, ali se može kombinirati s potporom za ekološku proizvodnju na istoj površini. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.