Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masterclass pjenušaca na Danima vina u Jastrebarskom potvrdio je da su plešivička pjenušava vina daleko najbolja u Hrvatskoj

U subotu iza podneva u lijepom Erdödyjevu perivoju u Jastrebarskom održan je masterclass plešivičkih pjenušavih vina. Masterclass je organiziran u sklopu Dana vina, glavne plešivičke vinske smotre, koja je počela u petak 3. lipnja, a završava u nedjelju 5. lipnja. Na sasvim popunjenoj radionici koju je vodio istarski sommelier Filip Božić, kušali smo sedam stilski različitih plešivičkih pjenušaca.

Premda je na Plešivici zasađeno samo 2300 hektara vinograda, i na današnjem se kušanju potvrdilo kako je Plešivica uvjerljivo najbolji hrvatski proizvodač pjenušsvih vina. Plešivica posjeduje optimalan terroir za pjenušce, a u posebno vrućim godinama stvar spašava lokalna sorta žuti plavec, koja je kadra zadržati dobre kiseline i po pretjeranim vrućinama.

Sommelier Filip Božić

Na današnjem smo masterclassu, kojeg je organizirao Danijel Šarušić, direktor Mladine i uvoznik vrhunskih šampanjaca za Pago Croatia, kušali sedam plešivičkih pjenušaca. Colletii Brut Rose, Griffin Coral iz 2016, Jagunićev Blanc de blancs iz 2016, Korakov Blanc de blancs iz 2016, Kurtaljev Cuvee Prestige iz 2015, Šemberov Pavel iz 2016. i Tomčev Diplomat iz magnuma iz 2014, koji je odležavao na kvascima dulje od šest godina.

Tomčev zreli pjenušac bio je uvjerljivo najbolje vino plešivičkog masterclassa: na nosu se otvorio s puno pepela (što je tipični deskriptor za Dom Perignon). Slijedili su citrusi, pa raskošna kremoznost i dugi mineralni završetak. Šemberov Pavel bio je uobičajeno bogat i elegantan, dok nas je svojom gracioznošću i balansom iznenadio Kurtaljev Cuvee Prestige. Kolarićev Coletti Brut Rose jako je dobar primjer gastronomskog, ultrasuhog rosea.

Masterclass u perivoju Erdödy pokazao je, među ostalim, da su vinske karte ozbiljnih hrvatskih restorana, koje ne sadrže plešivičke pjenušce, duboko promašene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.