Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U ugostiteljstvu i turizmu u prvih je pet mjeseci fiskalizirano 8,2 milijarde kuna računa, 155 posto više nego u isto vrijeme lani

restoran-terasa-2

Ministarstvo financija jučer je objavilo podatke o iznosu fiskaliziranih računa u sektorima ugostiteljstva i turizma za prvih pet mjeseci ove godine. Ministarstvo kaže da je u ta dva sektora ove godine fiskalizirano računa u vrijednosti od 8,2 milijarde kuna, što je točno 155 posto više nego lani, ali i 17 posto više nego 2019. godine.

U redu, lani smo u proljeće još bili u djelomičnom lockdownu (iako su hoteli radili) a pozitivna razlika u usporedbi s 2019. godinom posljedica je dizanja cijena; fizički dolazak turista zasad je petnaestak posto slabiji nego 2019. Ipak, ove su brojke izvanredne. One ukazuju na dva zaključka i postavljaju jedno važno pitanje.

Prvo, sada je sasvim jasno da se Hrvatska turistički potpuno oporavila i da možemo očekivati jednu od boljih turističkih sezona unatrag desetak godina (ako ne dođe do širenja rata, što se sada ne čini vjerojatnim).

Drugo, ovi podaci potvrđuju da restorani bilježe odlične promete; druga je stvar koliko zarađuju. A sada pitanje: ako restorani i hoteli fiskaliziraju toliko računa, zašto je Ministarstvo financija pokrenulo masovni porezno nadzor nad restoranima? Misli li Ministarstvo da je kapacitet hrvatskog restoranskog tržišta zaista neograničen? 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.