Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

La Tunellina rebula Rjgialla šarmantno je ljetno vino napravljeno od sorte koju bismo trebali više cijeniti

La Tunella je velika vinarija s talijanske strane Collia (slovenska Brda), koja obrađuje oko 70 hektara vinograda. La Tunella puni čitav niz bijelih i crnih vina, uključujući i pinot nero, koji postaje sve popularniji s obje strane Brda; uostalom, Marjan Simčič i Movia već desetak godina proizvode prilično izvrsne crne pinote.

Zagrebački Vivat počeo je distribuirati Tunellina vina pretprošle godine. Tada su nam se osobito svidjeli Coldebliss, single vineyard rebula (ribolla gialla na talijanskom) i Biancosesto, vibrantni cuvee rebule i friulana. Ovih smo dana, uz odličan ručak u zagrebačkom bistrou Sopal, probali mladu rebulu iz 2021. godine, koja se buteljira pod imenom Rjgialla.

Rebula je u Hrvatskoj potpuno nerazumljivo podcijenjeno vino. Rebula je autohtona i najvažnija sorta iz Brda, najnaprednije vinske regije u Sloveniji i Hrvatskoj zajedno. U Brdima se krajem svakog kolovoza organizira  međunarodni seminar o rebuli, koji se svojim sadržajem i formatom može mjeriti i s najrelevantijim svjetskim vinskim smotrama. Rebula je u krajnjoj liniji jedina bijela sorta koju uzgaja genijalni Joško Gravner.

Rebula se može pojavljivati u nizu različitih oblika: od laganih pjenušaca i mladih bijelih vina, preko dubokih, odležanih bijelih vina, do briljantnih  macerata, ali i slatkih vina, poput jedinstvenog Simčičeva Leonarda. Rebula je, nadalje, versatilno gastronomsko vino: jedno od onih bijelih koje ovisno o stilu vinifikacije može ići uz šparoge i grašak, uz kamenice, kozice i škampe, ali i uz steakove i laganije deserte.

Tunellina mlada rebula, koja ima 13 posto alkohola i košta 116 kuna, šarmantna je, razigrana i puna floralno voćnih aroma. Pije se lako i brzo, ima dovoljno dug okus da bismo mogli govoriti o ozbiljnom vinu, i izvrsno se slaže s rižotom od šparoga, sabljarkom na savor i polutvrdim kozjim sirevima. Nismo se stigli upustiti u ekstenzivniji wine pairing, jer smo butelju ispraznili za 45 minuta. Tunellina rebula Rjgialla spada među vina koja bi vam mogla uljepšati ljeto.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.