Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GUILT-FREE TEST Probali smo bezglutenske kruhove, kekse i kolače iz Deliiicija. Ovo su pobjednici

Ako je netko mislio da će se trend bezglutenske hrane ispuhati kao i svaki drugi, grdno se prevario. Izbor proizvoda bez glutena raste iz dana u dan. Bezglutenska prehrana u našu je svakodnevnicu ušla iz medicine, kao prehrana osmišljena za ljude oboljele od celijakije, kojih nema puno. Kako je onda postala izbor milijuna kupaca? Razlozi su višestruki, a jedan od glavnih je što ljudi zaista žele sve više opcija za uživanje u hrani bez osjećaja krivnje i težine.

No, kod bezglutenskih proizvoda bitan je još jedan element. Nije ih lako napraviti da budu zaista dobri. Bezglutenska hrana je svaka hrana koja ne sadrži žitarice ili njihovo brašno. Zobeni keksi, rižini krekeri ili noodlesi od heljde prirodno su bezglutenski proizvodi. No, što kada želimo uživati u hrani koja se bazira na pšeničnom ili raženom brašnu, u kojoj je brašno žitarica ključni sastojak koji povezuje ostale, daje teksturu, okus, trajnost? A priznat ćete, većina stvari koje najviše volimo jesti i grickati krcate su glutena i  njihove bezglutenske zamjene rijetko su na visini zadatka.

Kako iz proljeća polako ulazimo u ljeto i lagana, guilt-free hrana postaje imperativ, u trgovinama Deliiicije, najvažnijem izvoru dobrih slaktiša u Hrvatskoj. Deliiicije prodaju na desetke proizvoda bez glutena, a mi smo se za ovo testiranje fokusirali na one najzahtjevnije, na bezglutenske varijante najpopularnijih proizvoda na bazi brašna: kruha, keksa i kolača. Tražili smo proizvode koji i bez glutena zadržavaju propisnu teksturu, svježinu, i najvažnije, jako su ukusni. Ovo su pobjednici.  

1. McVitie’s Gluten-Free Hobnobs

McVitie’s su apsolutni prvaci masovno proizvedenih grahama. Okus i teksturu njihovih keksa imitiraju mnogi, ali samo rijetki uspijevaju. Budući da klasični McVitie’s keksi sadrže 66 posto pšeničnog brašna u raznim oblicima uključujući mekinje, zanimalo nas je kakvi će biti u bezglutenskoj varijanti, u kojoj je pšenica zamijenjena sa zobi. Iako imaju posve drugačiji okus od pšeničnih, bezglutenski McVitie’s zadržali su fine slatkaste, karamelizirane okuse ali su postali hrskaviji, puno lakši i dobili su onaj prepoznatljivi, gotovo mliječni okus zobi. Prodaju se i u varijanti s mliječnom čokoladom.

2. Frank&Oli Apple Cookies 

Ovi keksi ne samo da nemaju glutena nego nemaju ni šećera. Zato imaju puno raskošnih okusa i finu hrskavu teksturu. Frank&Oli su specijalisti za zdrave i sportske grickalice. Kekse rade od heljdinog i prosenog brašna. Svi sastojci su GMO-free, a ovi keksi napravljeni su od heljde, s jabukom i bučinim sjemenkama. Mirišu na svježe jabuke i začine, lagani su i prhki, s cijelim bučinim sjemenkama. Veganski proizvod bez laktoze, izvrstan i zabavan keks koji možete grickati bez grižnje savjesti.

3. Frank&Oli Protein Brownie od čokolade i indijskih oraščića

Frank&Oli brend bio nam je otkriće ovog kušanja. S obzirom na sastav i okuse, neobično je da ga ne distribuiraju već svi bolji fitness dućani u Hrvatskoj.  Njihova linija keto i bezglutenskih keksa obuhvaća nekoliko okusa, od kojih su najpopularniji čokolada i kikiriki maslac. Jer tko kaže da ne možete uživati u slatkišima i ostati na zdravoj strani prehrane? Ovaj bezglutenski čokoladni brownie ne sadrži nikakvo brašno, napravljen je od vlakana korijena cikorije i sirutke. Iako ima netipične sastojke, zadržao je sve što tražimo u čokoladnom brownieju; bogati okus tamne čokolade, sočnost, tipičnu žvakastu teksturu i vrlo umjerenu slatkoću. Ovaj brownie zbog sirutke koju sadrži malo podsjeća na proteinske pločice, ali prednost mu je što se ne lijepi za zube i ima komadiće prženih indijskih oraščića koji mu poboljšavaju teksturu i okus.

4. Frank&Oli Keto Peanut Butter Cookie

Ovaj vrlo neobičan keks nije za svačiji ukus. Ako ste ikad pokušali ispeći kekse s maslacem od kikirikija znate da je to vjerojatno najteži zadatak u znanosti pečenja keksa. Keksi s maslacem od kikirikija lako se pretvore u pijesak ili ostanu gnjecavi. Pogoditi čvrstu, pomalo žilavu teksturu a zadržati nešto hrskavosti, umijeće je i za kućne slastičare i za profesionalne proizvođače. Frank&Oli napravili su vrlo čvrstu, koncentriranu keto grickalicu koja nema teksturu keksa. Riječ je energetskoj pločici u obliku diska koja, međutim, ima odličan okus prženog kikirikija i idealan omjer slatkoće i slanoće koji želimo od keksa s maslacem od kikirikija. Za ljubitelje kikirikija i slankastih okusa keksa.  

5. Old El Paso bezglutenske tortilje

tortilje

Ove španjolske tortilje napravljene su od tapioke, kukuruza, kvinoje i amaranta. Ponašaju se potpuno isto kao standardne tortilje, imaju dobru teksturu, čvrste su i iznad svega jako ukusne. Probali smo ih u wrapovima s piletinom s roštilja i povrćem i ne vidimo razlike između ove bezglutenske i klasične varijante. 

6. Balviten bezglutenski polubijeli kruh

Ovo je više tost nego kruh, i kao tost je korektan. Balvitenov polubijeli bezglutenski kruh bazira se na rižinom brašnu, što mu daje posebnu mekoću i podatnost. Najbolji je kad ga se dobro tostira i koristi u bogatim sendvičima s namirnicama blažih okusa, poput avokada, svježeg sira, svježeg povrća, s akcentima poput mariniranog luka, ukiseljenog povrća, rikule, pesta ili prženih oraščića

7. Balviten bezglutenski čokoladni kolač s narančinom koricom

Ovaj kolač ima pristojan okus čokolade koji nije preintenzivan, i pun je korica citrusa koje ipak ne dolaze dovoljno do izražaja. Ipak, malo je suh za ono što očekujemo od čokoladnog kolača. Ako vam je odsustvo glutena dovoljno važno, bit će vam korektan.

8. Balviten bezglutenski Mini baguette

baguette-sendvici

Ovo je proizvod predviđen za zagrijavanje u pećnici ili mikrovalnoj. Možete ga koristiti cijeloga za sendviče, ali s obzirom da traži dosta tostiranja, najbolji nam je bio kad smo ga narezali pa tostirali i koristili za mini sendviče. Možete ga koristiti i za neku vrstu malih bruschetta. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.