Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cunami zasad nema osobito dobar sushi. Ali ima dobre namjere i inteligentne razvojne planove

U petak oko podneva otišli smo na brzi ručak u Cunami, najnoviji zagrebački japanski restoran otvoren prije nekoliko dana na Sveticama, blizu Ekonomskog fakulteta. Naručili smo tempuru od povrća i tri nigirija; bilo je to zapravo šest zalogaja, jer svaki nigiri dolazi u paru. Cijene su smiješno niske, 36 kuna za dupli nigiri s tunom.

Nigiri nažalost nije dobar, naprosto zato što tuna nije dobra. Radi se o španjolskoj žutoj tuni koja je i okusom i teksturom nepodesna za restoranski nigiri: restoranski nigiri, za razliku od takeaway nigirija, zahtijeva vrhunske sastojke koje je, naravno, nemoguće nabavljati uz tako niske izlazne cijene. Nadalje, u nigiri s toplom tunom kuhar je dodao nešto srirache, što je dosta veliki kič.

Cunamijevi chefovi inače su premalo skloni japanskom sushiju a previše fusion varijantama: osam ili deset vrsta rolica sadrži majonezu ili krem sir. Tehnički govoreći, nigiri je bio veoma dobar, s konzistentnom rižom koja nije bila hladna. Nadalje, sushi u Cunamiju atraktivno izgleda. Tempura je bila enormno hrskava, pa nam se čini da kuhinja koristi tenkasu, pahuljice od tempure umjesto pravog tijesta za tempuru, ili tijesto pojačava mrvicama.  Dobro je što je tempura bila savršeno nemasna, a za one jako gladne važno je spomenuti da povrtna tempura dolazi na stol u zaista ogromnoj porciji. 

Poslije ručka predstavio nam se vlasnik Cunamija. Složio se s našim zapažanjima o mediokritetskoj kvaliteti glavne namirnice i o višku masovno komercijalnih, nejapanskih dodataka u sushiju. Rekao je da će za desetak dana početi nabavljati jadransku plavoperajnu tunu.

No, još je zanimljivije da bi Cunami trebao postati jezgra velikog gastronomskog lumaparka Gastro Gardena, koji bi trebao obuhvatiti više žanrova uključujući i jedan vrhunski restoran. Za vrhunski bi restoran koncept i recepture trebao izraditi jedan od najboljih hrvatskih  chefova. Svi argumenti u korist gastro parka blizu Ekonomskog fakulteta doimaju se racionalno, domišljeno i dobronamjerno.

A sam Cunami? Cunami je zasad atraktivno uređen prostor s niskim cijenama, dobrom poslugom i korektnom vinskom kartom (osim što sake ne valja). Nadamo se da će zaista nabaviti bolju tunu i da će minimalizirati majonezu u rolicama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.