Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sandi i Tedi Chiavalon jučer su proslavili 25 godina maslinarstva, kao i najvažnije međunarodno priznanje dosad

“Te 1997. godine proizveo sam točno 60 litara maslinova ulja. Bilo je to moje prvo ulje. Sjećam se kako mi je nono rekao da ću postati pravi maslinar kad napravim 200 litara,” ispričao je Sandi Chiavalon na početku press konferencije održane u ponedjeljak u 11 sati u ultramodernoj novoj uljari brače Chiavalon na prilazima Vodnjanu. Press konferencija i gastronomski party koji se protegao na veći dio dana imali su dva povoda.

Prvo, slavilo se četvrt stoljeća rada obitelji Chiavalon u maslinarstvu. Drugo, možda još važnije, slavio se dosad najveći internacionalni uspjeh ovog prestižnog maslinarskog brenda. Na toskanskom natjecanju Magnifico, Chiavaloni su prije manje od mjesec dana proglašeni najboljim proizvođačima maslinova ulja na svijetu.

Magnifico je malo ali ultimativno prestižno natjecanje i udruženje koje okuplja tek nekoliko stotina najambicioznijih maslinara na svijetu. Magnifico inzistira na promoviranju nove kategorije maslinovih ulja, pod imenom Extra Qualty Olive Oil, jer smatraju da je kategorija ekstradjevičanskih ulja kompromitirana prosječnim i patvorenim uljima, pa kroz Extra Quality Olive Oil žele afirmirati isključivo vrhunska ulja.

Predstavnici Magnifica jučer su u Vodnjanu najavili da od iduće godine uvode poseban sektor u kojem će se ocjenjivati samo hrvatska maslinova ulja, uz obrazloženje da hrvatska ulja svojom kvalitetom to zaslužuju. Riječ je o iznimno važnoj vijesti za cijelu hrvatsku maslinarsku scenu, koja se i kroz Magnifico uvrstila u svjetsku elitu.

Na kraju press konferencije Chiavaloni su novinarima i drugim gostima podijelili posebni blend ulja s retro etiketom – vrećicom, koju su za njih prije petnaestak godina osmislili Bruketa i Žinić. Davor Bruketa i Nikola Žinić, koji su također sudjelovali na presici, iznimno su zaslužni  za stvaranje brenda Chiavalon. Poslije press konferencije svi su se preselili u ladanjski ugođaj terase i vrta ispred uljare, gdje su JRE-ovi chefovi pripremali dugi, spori proljetni ručak .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.