Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da su predstavnici lokalnih vlasti u poznatom lošinjskom restoranu pojeli ručak za 25 tisuća, pa lažno optužili vojsku za taj trošak

veli-zal-losinj

Veli žal jedan je od najstarijih, najvećih i najpoznatijih lošinjskih restorana. Veli žal dio je goleme tvrtke Jadranka, koja upravlja skoro cijelim Lošinjem: Jadranka posjeduje sve važne lošinjske hotele, uključujući luksuznu Alhambru i odlični Bellevue, niz restorana izvan hotela, kampove, lokalni trgovački lanac pa čak i otočku radio stanicu.

Veli žal, veliki lokal iznad istoimene plaže, jedini je Jadrankin restoran koji radi cijelu godinu. Veli žal pomalo je starinski, tradicijski restoran opće prakse s dobrom svježom ribom. Prije tri godine u Velom su žalo počeli peći napoletanu, koja se odmah uvrstila među bolje u Hrvatskoj, osobito  po sastojcima. Naime, u Velom žalu na pizzi su stavljali čak i prave kvarnerske škampe i jadransku plavoperajnu tunu.

Veli žal ovih se dana našao u središtu gotovo tipičnog malomišćanskog skandala. Jadranski.hr otkrio je kako je grad Mali Lošinj u studenom prošle godine Velom žalu platio fakturu od 25.100 kuna. Pa su mediji postavili logično pitanje: radi li se tu o nenamjenskom trošenju javnog novca. Ana Kučić (HDZ), lošinjska gradonačelnica, odgovorila je da je grad platio catering iz Velog žala, za polaznike 24. generacije Ratne škole Ban Josip Jelačić, koji su krajem studenog lanjske godine zaista boravili na otoku.

Međutim, Ministarstvo obrane odmah je demantiralo lošinjski gradonačelnicu. MORH tvrdi da polaznici Ratne škole sigurno nisu naručivali nikakav  catering iz Velog žala, ni iz bilo kojeg drugog restorana, nego su se uredno hranili vojničkim obrocima, koje im je osigurala vojna logistička tvrtka Pleter. Pleter je potvrdio da je organizirao prehranu polaznika Ratne škole tijekom njihovog boravka na Lošinju. Pa se postavlja pitanje tko je u Velom žalu potrošio 25 tisuća kuna, i zatim lažno optužio Hrvatsku vojsku za taj trošak? 

Poznajući mentalitet većine hrvatskih lokalnih političara, bilo bi najlakše kladiti se na predstavnike lošinjskih vlasti koji su si, eto, poželjeli uljepšati pomalo dosadan život na otoku izvan sezone. U Velom žalu kilogram oborite svježe ribe trenutno košta 590, a kilogram škampa 730 kuna, pa su lošinjski općinari za fakturu od 25 tisuća kuna mogli pojesti tridesetak kilograma škampa, ili četrdesetak kilograma škrpina i kovača. Vjerojatno su kombinirali.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.