Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEDJELJNI RUČAK KULTA PLAVE KAMENICE Tagliatelle s mladim graškom, pršutom i pestom od mente (RECEPT)

tagliatelle-grasak

Sezona je mladog graška, nama najdražeg zelenog povrća. Mladi grašak ovih dana na zagrebačkim tržnicama košta između 30 i 40 kuna. Premda grašak vrlo dobro podnosi zamrzavanje, svježi mladi grašak neusporediva je delikatesa. Kad nismo osobito gladni, često ga jedemo samog, kuhanog tek par minuta, s dosta maslaca, par kapi blažeg ulja i listićima mente.

Za nedjeljni smo ručak ipak izabrali nešto supstancijalnije jelo, koje se temelji na receptu iz Bon Apetita, s ponešto važnih preinaka poput pesta od mente, umjesto lišća kadulje. Evo par osnovnih uputa za kupovanje graška. Prvo i najvažnije, nikad nemojte kupovati već očiščeni grašak. Grašak čistite neposredno prije kuhanja. Nikad nemojte kupovati grašak požutjelih mahuna, jer požutjele mahune skrivaju zrnje koje je izgubilo slatkoću

Tagliatelle s graškom, pršutom i pestom od mente, 

za troje do četvero 

Sastojci 

  • 300 grama tagliatella
  • 500 grama graška
  • 100 grama pršuta koji nije jako slan
  • 75 grama maslaca
  • 75 grama svježe naribanog parmezana ili grana padana 
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje

Za pesto od mente 

  • 50 grama mente, po mogućnosti pepperminta 
  • 20 grama svježe naribanog parmezana ili grana padana
  • 20 grama blago tostiranih pinjola
  • žešće maslinovo ulje, poput bjelice
  • par kapi limunova soka
  • svježe mljeveni crni papar 

Postupak

Kuhajte tagliatelle u najmanje dvije litre slane, kipuće vode, minutu kraće nego što piše na kutiji. Očistite i odmah skuhajte grašak u malo vruće slane vode. Kuhajte dvije do tri minute. Ocijedite, blago posolite i odmah u grašku rastopite malo maslaca. Pržite pršut na maslinovu ulju dok ne postane blago hrskav, tri do četiri minute. U tavicu s pršutom umiješajte tjesteninu, grašak, ostatak maslaca, malo vode od kuhanja tijesta i puno parmezana. Miješajte oko minutu na laganoj vatri, da se sir i maslac ne rastope i formiraju kremasti umak. Servirajte u duboke tanjure sa  žlicom pesta od mente na vrhu. Ukrasite listićima mente

Bilo bi optimalno, kad biste sve ove sastojke usitnili u mužaru. No, dobar pesto možete napraviti i u mikseru, s tim da ga ne smijete preizmiksati. Pesto bi trebao zadržati grublju, rustikalnu konzistenciju. Uz tagliatelle s graškom, pršutom i pestom od mente preporučujemo herbalni, ali snažniji sauvignon, poput Matoševićeve Zelene Grimalde, Erdora ili Bolfanova Sauvignona iz 2021.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.