Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GENIJALNA LISTA Sedam najboljih kruhova u zagrebačkim pekarnicama za 2022. godinu

korica-shokupan

U Zagrebu se nikad, ali baš nikad nisu pekli bolji kruhovi nego ove godine. U Zagrebu rade tri vrhunske zanatske pekarnice s ukupno šest trgovina. Budući da se pred svih šest dućana povremeno stvaraju redovi, očito  je da postoji prostor za daljnje širenje tržišta vrhunskog zanatskog kruha.

Delikatesne zanatske pekare možda su najvažnija pojava za rast standarda masovne prehrane u glavnom gradu. Evo naše liste sedam najboljih kruhova koji se trenutno svakodnevno prodaju u Zagrebu. Da smo željeli uključiti i peciva, i da smo bili malo manje selektivni, ova bi se lista mogla produžiti na dvadesetak i više proizvoda.

1. Raženi kruh, Noel Bread & Deli

Noelov četvrtasti, tamni raženi kruh težak je, gust i vlažan, moćnog, raskošnog okusa i vrlo dugog roka trajanja. Noelov raženi kruh nije jeftin, košta 38 kuna, ali je riječ o kruhu koji bi se mogao posluživati u restoranima s tri Michelinove zvjezdice. A vi ga možete kupiti za doma.

2. Shokupan, Korica

korica-shokupan

Koričin mekani, pjenasti japanski mliječni kruh drastično odskače od ideologije i prakse kiselih kruhova koja dominira zagrebačkim zanatskim pekarnicama. No, shokupan je preukusam; shokupan je esencija hedonizma u kruhu. Može trajati dva, pa čak i do tri dana.

3. Rye Royal, Bread Club

rye-royal-bread-club

Ovaj moćni raženi kruh s oštrom koricom, pojačan sjemenkama lana i suncokreta, podsjetio nas je na tamne kruhove na kojima se u kopenhagenskim bistroima servira dimljena i usoljena riba. Radi se o vjerojatno najuspjelijem proizvodu Bread Cluba

4. Kiseli kruh, Korica

Klasični Koričin kiseli kruh čvrst je, gust, pun jakih fermentacijskih okusa, perfektan za maslac, ali i za čitav niz konkretnih jela, od ribe s gradela do bifteka. Može trajati nrkoliko dana.

5. Focaccia, Noel Bread & Deli

Noelova je focaccia masna i slasna i prozračna, s optimalno velikim rupicama u presjeku. Idealna je za sendviče s dobrim pršutom ili kulenom, kao i za sezonu roštilja.

6. Bijeli baguette, Korica

Koričin se baguette po hrskavosti i onom bazičnom, primarnom krušnom okusu i mirisu, može uspoređivati s dobrim pariškim baguettima. Koričin baguette vjerojatno je najbolji zagrebački kruh za sendviče. Pojesti isti dan.

7. Kukuruzni, Bread Club

Jako volimo kukuruzni kruh. Kukuruzni kruh mora biti umjereno sladak, bogat, jako gust i lagano vlažan, s čvrstom, naglašeno hrskavom, hrapavom korom. Bread Clubov kukuruzni, koji traje više dana, zadovoljava sve ove kriterije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.