Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prve ovogodišnje trešnje došle su na zagrebačku tržnicu Kvatrić. Koštaju između 25 i 50 kuna za kilogram 

tresnje-prve-trznica-2018

Trešnje  su, uz šumske jagode, naše najdraže sezonsko voće. Vrtnih jagoda ima cijelu godinu. Okej, u većem dijelu godine nište ne valjaju, ali ih ima.

A trešnje se prodaju samo šezdesetak dana godišnje, od sredine svibnja do sredine srpnja. I onda moramo čekati iduću sezonu, ako ne računamo one bezokusne i bezobrazno skupe peruanske trešnje, koje se uoči Božića  u supermarketia  nude  za 150 do 200 kuna.

Trešnje su, dakle, ultimativno  sezonsko voće, pa svakog proljeća na Kultu plave kamenice bilježimo dolazak  prvih trešanja na zagrebačke tržnice.

U subotu 21. svibnja oko podneva na tržnici Kvatrić trešnje su se prodavale na barem šest  ili sedam klupica.

Radilo se, naravno, o ranim, hrskavim, još lagano kiselkastim , svjetocrvenim trešnjama. Cijene su drastično varirale.

Najskuplje (i najukusnije) pradavao je za 50 kuna jedan gospodin iz Zadra.

Kod nakupaca su se trešnje bez oznake porijekla prodavale dvostruko jeftinije, za samo 25 kuna. Dok su se pojedini prodavači domaćih trešanja držali cijene od 35 do 40 kuna, koliko su prve trešnje koštale i lani.

Prve, svjetlocrvene trešnje izvrsne su kad ih jedete same, i mogu biti dobar sastojak salata ili baza za sladoled. Ali, trešnje u sadašnjoj  fazi rane zrelosti još nisu materijal za kolače, bilo da je riječ o klasicima poput štrudla i clafoutisa, ili o nešto kompliciranijim desertima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.