Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dolasci Agli Amici, Tiana, Ane Roš i Roberta Ceree na Jadran spadaju među najbolje vijesti za hrvatsku restoransku industriju

tian

Glasoviti talijanski chef Bobo Cerea (Da Vittorio, tri Michelinove zvjezdice) trebao bi u suradnji s jednom hrvatskom hotelskom kućom otvoriti fine dining restoran u Poreču. Cerein dolazak u Hrvatsku predstavlja već četvrto otvorenje svjetski relevantnih Michelinovih restorana na Jadranu.

Podsjetimo, lani se u Rovinju otvorio Agli Amici obitelji Scarello (dvije zvjezdice u Udinama), koji je poslije samo mjesec dana osvojio prvu Michelinovu zvjezdicu. Nedavno je Ana Roš (Hiša Franko, dvije zvjezdice) najavila otvaranje restorana u Savudriji.

Vegetarijanski Tian Paula Ivica (jedna zvjezdica u Beču) uskoro se u pop up izdanju otvara u zadarskom Falkensteineru .

Dolasci čuvenih svjetskih restorana na Jadran ubrajaju se među najbolje moguće vijesti za hrvatsku restoransku i turističku industriju. Evo zašto.

Prvo, radi se o internacionalno široko prepoznatljivim imenima koja će na more privući mnogo gastroturista. A gastroturisti su odlični gosti, jer putuju da bi potrošili mnogo novca na hranu i vino.

Drugo, strani Michelinovi restorani koji se otvaraju na Jadranu vrlo će vjerojatno, baš kao u slučaju Agli Amici, dobiti Michelinove zvjezdice za svoje hrvatske podružnice.

A svaka nova Michelinova zvjezdica na obali , pogotovo kad je vezana uz međunarodno afirmirano ime, približava Jadran i cijelu Hrvatsku statusu gastronomske destinacije. 

Treće, Michelinovi restorani koji dolaze u Hrvatsku dižu profesionalne standarde hrvatske restoranske industrije: od kuhanja i vinskih karti, pa do zaista nevjerojatnog servisa u Agli Amici.

Četvrto, veliki strani chefovi mogu pružiti drukčiji, svježiji pogled na najvažnije hrvatske sastojke; koga, pobogu, ne zanima što će Ana Roš kuhati u zapadnoj Istri?

Peto, kroz strane Michelinove restorane u Hrvatskoj i hrvatska vina dolaze u izravni dodir s globalnom gastronomskom scenom, što je iznimno važno za daljnji razvoj naše vinske industrije.

Šesto, otvaranje velikih stranih restorana na Jadranu značajan je korak u procesu deprovincijalizacije hrvatskog ugostiteljstva.

Jedino nam je donekle nejasno zašto još ni jedan čuveni svjetski restoran nije stigao u Dubrovnik i u Split.

pastedGraphic.png
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.