Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Za vikend je iz Glenfarclas destilerije ukradeno 170.000 funti vrijednih rijetkih whiskyja

Između petka predvečer i nedjelje rano ujutro provaljeno je u centar za posjetitelje škotske destilerije Glenfarclas. Osim nastale manje štete na policama, lopovi su odnijeli izložene boce rijetkih whiskyja u nominalnoj vrijednosti oko £100.000. Iz Glenfarclasa posebno ističnu izrazito vrijedne i najstarije boce iz njihove serije Family Casks kao i bocu 60-godišnjeg single malta destiliranog još 1953. godine.


Odnesene su apsolutno sve boce iz najstarije kolekcije, ukupno 20 komada! Procjenjuje se kako vrijednost ovih boca na ilegalnom tržištu dosiže i £170.000 vrijednosti. Čini se kako su lopovi točno znali što ciljaju jer nije odnešena niti jedna druga boca izvan navrednije kolekcije niti ima dodatne štete u prostorijama.


Glenfarclas Family Casks je posebna serija koja prikazuje različite razvojne faze destilerije i stilova, a kreće se u rasponu od relativno pristupačnih mlađih izdanja do doista legendarnig godina i bačava koje čine važan dio povijesti škotskih whiskyja. Iz destilerije posebno naglašavaju kako je financijska vrijednost gotovo zanemariva prema onome što te boce predstavljaju i specifičnim pričama koje se uz njih vežu.
Prema policijskom izvješću radi se o dvojici provalnika, a potraga za njima pokrenuta je čak i preko lokalnih zalogajnica, privatnih smještaja kao i preko Airbnb-a. Posebno se upozoravaju mogući kupci kojima bi ove boce mogle biti ponuđene preko privatnih kanala.


Ovo nije prva ovakva provala u susjedstvu. Početkom godine dogodila se slična u destileriji Aberlour i vrlo vjerojatno se radi istim provalnicima i istoj mreži ilegalne trgovine whiskyjima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.