Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba u Dalmaciji kuharu nudi 22.000 kuna, konobaru 12.000, a pomoćnom radniku 10 tisuća. Bistro u Zagrebu glavnom chefu nudi 12, a konobaru 6 do 8 tisuća

Jučer smo pročitali oglas za zapošljavanje u popularnoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja se nalazi u strogom centru grada, kraj Dolca. Ficlek glavnom chefu nudi plaću između 9 i 12 tisuća kuna, a drugom kuharu i konobaru između 6 i 8 tisuća kuna. Radi se o standardnim  posve uobičajenim zagrebačkim restoranskim plaćama, koje su održive i nisu male dodamo li ovim iznosima i napojnice.

Jučer je, međutim, Slobodna Dalmacija objavila sadržaj oglasa za posao jedne lokalne konobe, koja glavnom kuharu nudi 22 tisuće kuna, konobarima 12 tisuća kuna, a pomoćnom radniku u kuhinji 10 tisuća kuna. Pomoćni radnik u Dalmaciji vrijedi, dakle, kao chef u Zagrebu. Novinari Slobodne razgovarali su s vlasnicom konobe, koja je potvrdila da zaista stoji iza navedenih iznosa, koji jesu visoki.

Usporedimo li plaće koje se u restoranskoj industriji nude u Zagrebu s plaćama koje nude dalmatinski restorani, posve je jasno da zagrebački ugostitelji u ovo doba godine naprosto ne mogu biti konkurentni na tržištu radne snage. Što znači da će se stanje se servisom u zagrebačkim restoranima nastaviti pogoršavati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.