Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Erdoro se vinima iz lanjske berbe uvrstio među najbolje i najvažnije vinarije na Plešivici

erdoro-g

Primjer Mladine/Erdora pokazuje da Plešivica ima još veći potencijal nego što se dosad smatralo i da je u kratkom vremenu moguće ne samo oživjeti, nego učiniti izvrsnom vinariju koja je bila na izdisaju.

Mladina, naime, raspolaže s najviše vinograda od svih plešivičkih vinarija. Mladina ima više vinograda of Tomca, Koraka, Šembera ili Kolarića. Međutim, Mladima je već desetljećima zapuštena. Riječ je o jedinoj vinariji iz Agrokorova sustava u koju Ivica Todorić nije ozbiljnije ulagao, osim što je nabavljeno postrojenje za proizvodnju Charmat pjenušaca (Poy u prvim godina nije bio loš, dapače).

No, vinogradi su propadali, proizvodnja mirnih vina bila je potpuno zanemarena, a poslije Todorićeva pada vodstvo Fortenove odlučilo se riješiti plešivičke vinarije. Mladinu je 2021. kupio Pago Croatia. Ljudi koji vode Pago Croatiu imaju iznimno visoke vinske kriterije. Oni, među ostalim, u Hrvatskoj distribuiraju Egly Ouriet i Larmandier Bernier, jako ugledne growers šampanjce.

U samo godinu dana nova Mladina, s vinima pod brendom Erdoro, zauzela je značajno mjesto na lokalnoj i nacionalnoj vinskoj sceni. Sauvignon Blanc iz 2021. godine spada među najbolje u Hrvatskoj.  Riječ je o velikom, elegantnom, gotovo kremastom sauvignonu s visokom kiselinom, bogatom teksturom i berbalno-citrusnim aromatskim profilom. Sauvignon Erdoro fino se slaže s ribama, rakovima i školjkama.

mladina-plesivica

Sivi pinot iz 2021. s 14 posto alkohola pomalo je alzaški stiliziran: on posjeduje onu tipičnu alzašku uljastu teksturu koja ga čini gastronomski versatilnim: odlično se složio s brancinom pečenim u soli, ali i s gusjim jetrima.

I ovo vino punog tijela može se pohvaliti besprijekornom svježinom, koja stvara kontrast ali skladni kontrast s uljastom teksturom i visokim alkoholom. Blend One temelji se na rizlingu, uz nešto traminca, sivog i bijelog pinota. Blend One stvoren je po modelu Hugelova cuveea Gentil; ideja je, naravno , da ovo vino reprezentira plešivički terroir .

Erdoro je lanjskom berbom dodatno afirmirao Plešivicu kao vinogorje velikih bijelih vina. U budućnosti će Erdoro svom portfoliju dodati klasično proizvedeni pjenušac. Cijene ovih odličnih vina koja su nedavno došla na tržište, kreću se od 90 i 125 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.