Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Wieningerov biodinamički rizling Nussberg izvrsno ujedinjuje visoki alkohol i rasplesanu vibrantnost

Vinarija i vinogradi Fritza Wieningera nalaze se odmah iznad Beča, do vinarije se faktički može doći tramvajem. Wieninger spada među prve austrijske prirodne vinare. Prešao je na biodinamiku prije više od deset godina; tada smo u njegovim podrumu vidjeli i nekoliko amfora. No, većina vina stilski su konvencionalna pa tako i i rizling Nussberg, nazvan po istoimenom brdu u bečkom vinogorju.

Bečki vinogradari pamte 2019. kao vruću ali i vlažnu godinu. Berbe su kasnile, šećeri i kiseline bili su visoki a prinosi niski. Grožđe za rizling Nussberg bralo se pred kraj listopada, uz ručnu selekciju u vinogradu i automatiziranu selekciju u vinariji. Grožđe se kratko maceriralo oko pet sati, da bi zatim otišlo i pneumatsku prešu. Vino je fermentiralo isključivo sa autohtonim kvascima.

wieninger-nussberg-2019-ID

Rizling Nussberg iz 2019. godine intenzivno je vino velikog tijela i guste, uljaste teksture. Sadrži 14,5 posto alkohola, skoro sedam grama ukupnih kiselina i manje od dva grama šećera. Miriše po zrelom žutom voću, limeti i bergamotu; i topli, ali otmjeni voćni okusi traju prilično dugo, s tipičnim mineralnim završetkom.

Vino ima čvrstu, piramidalnu strukturu i rasplesanu, energični vibrantnost, koja se neobično dobro slaže s visokim alkoholom. Wieningerova vina pratimo već dugo godina. Rizling Nussberg iz 2019. jedno je od najefektnijih koje smo probali.

Gastropreporuka Osim što prirodno ide uz azijski fusion, od ljutih currya do umamiziranog ramena, Nussberg iz 2019. zbog svoje se snage slaže i s jelima uz koja se rizling uglavnom ne preporučuje, poput pečene teletine i pečene piletine. Voljeli bismo ga probati uz bellotu

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.