Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U PETAK POČINJE URBANOVO Evo koja vina kušati želite li upoznati energičnu i talentiranu međimursku vinsku scenu

Nova međimurska vinska scena jedan je od zanimljivijih fenomena hrvatske vinske industrije zadnjih godina.  U regiji desetljećima poznatoj po svježim vinima malog tijela koja su se proizvodila za rinfuzu, dominaciju polako preuzimaju vinari mlađe i srednje generacije čija vina osvajaju najvažnije svjetske nagrade i afirmiraju neke u Hrvatskoj donedavno podcijenjene sorte.

Međimurje uz Plešivicu postaje glavna regija za pjenušce, a njihovi pušipeli, macerirana i odležava vina sve zornije pokazuju potencijal međimurskog terroira. U Međimurju i dalje njeguju tradiciju jako mladih vina koja se pod zajedničkim konceptom Mlado međimurje na tržište puštaju već krajem svake godine, par mjeseci nakon berbe. 

U petak u Međimurju počinje Urbanovo, najvažnija vinska manifestacija te regije i njen centralni događaj, Festival pušipela u Štrigovi koji će se održati od 13. do 15. svibnja. Neki važni događaji vezani uz Urbanovo već su održani, najvažniji među njima Međunarodno ocjenjivanje vina čiji će rezultati biti proglašeni ovoga vikenda, a dani otvorenih podruma produžit će Urbanovo do 20. i 21. svibnja. Odlučite li posjetiti festival Pušipela, neku od vinarija ili jednostavno uživati na partyjima na kojima će se predstaviti međimurski vinari, predlažemo ovaj kratki vodič za upoznavanje međimurskih vina na najbolji način. Na Urbanovu i Festivalu pušipela sudjeluje još niz međimurskih vinara čiji bi razvoj bilo zanimljivo provjeriti, pa vas ohrabrujemo da istražujete i izvan ove liste. 

Štamparovi pjenušci

p-stampar-urban-white-1

Vinarija Štampar je jedan od lidera međimurske scene. Godinama su osvajali priznanja na domaćim natjecanjima, a otkad su 2013. odlučili početi proizvoditi pjenušce, redovito osvajaju međunarodna priznanja, uključujući Decanterove medalje. Amblematsko Štamparovo vino je pjenušac Urban White napravljen od pušipela, proizvode i Urban Rose, a volite li više mirna vina, kušajte njihove sauvignone i Pušipel Classic.

Solumovi blanc de blancs pjenušci i chardonnay

solum-pjenusac-brut

I da nije napravio nijedno vino, novinar i pisac Robert Naprta već je ostavio veliki trag u hrvatskoj popularnoj kulturi. Njegova trilogija o inspektoru Čensu, sapunica Villa Maria i tinejdžerski fantasy romani Luna bili su megahitovi. Danas se bavi drugom literaturom. Naprta radi ozbiljne stvari sa chardonnayom. Njegovi blanc de blancs pjenušci spadaju u sam vrh hrvatske produkcije, a macerirani chardonnay iz teške 2014. i uvijek malo korpulentniji chardonnayi iz ranijih i kasnijih berbi, pokazuju što se sve može napraviti u Međimurju. 

Dvanajščak-Kozolov prirodni sauvignon i bijeli pinot

Vinarija iz Dragoslaveca s novom etiketom Natura najavila je značajne promjene. Ne samo promjene u svom portfoliju, nego mogući novi smjer za cijelu međimursku scenu. Natura je ekološko vino Dvanajščak-Kozola, jedan od rijetkih hrvatskih sauvignona s dugim rokom trajanja. Njihov Pušipel Prestige odavno je poznat, a Bijeli pinot s brončanom Decanterovom medaljom, šarmantno je vino za početak upoznavanja s ovim važnim međimurskim igračima koji imaju još puno za reći.

Cmrečnjakovi pušipeli, bijeli i oranži

cmrecnjak

Vinarija Cmrečnjak iz Svetog Urbana dobila je nekoliko Decanterovih srebrnih medalja za svoj Pušipel Classic, Sivi pinot i Sauvignon, a među njihova popularnija vina spada i X Pušipel Xtreme, oranž odležavan godinu i pol na talogu, u kombinaciji barriquea i velikog drva.

Belovićevi sauvignoni

Izvrsni sauvignoni proizvode se i na Plešivici i u Zagorju, ali najbolji međimurski sauvignoni i dalje su najbolja vrijednost za novac. To se posebno odnosi na sauvignone vinarije Belović, koji zajedno s obitelji Lovrec afirmirali međimurske sauvignone. Belović je izravno, obiteljski povezan s najvećom legendom međimurskog vinarstva  Franjom Lebarom, čijoj viziji je uvelike izrasla današnja  kvalitetna međimurska vinska proizvodnja.  

Jakopićeve slatke graševine i svi pušipeli

jakopic-grasevina

Branimir Jakopić ima vinograde na nekima od najboljih međimurskih položaja, primjerice u blizini mitskog Koga. Taj jedinstveni terroir Jakopić pretvara u neka od najzanimljivijih međimurskih vina. 

Njegova Graševina iz 2015. s predikatom izbor bobica 2017. je osvojila platinastu medalju i 97 bodova na Decanterovim Svjetskim nagradama. Riječ je o jednom od najkoncentriranijih a istodobno svježih slatkih vina proizvedenih u Hrvatskoj, sa snažnim čistim okusima meda, oraha, toplih zimskih začina, pečenih jabuka i kandiranih citrusa. Obavezno treba kušati i Jakopićeve elegantne Pušipele Prestige ali i svježe ali ekspresivne pušipele i graševine.

Vinarija Lovrec, pioniri ambicioznih međimurskih vina 

lovrec

Želite li upoznati neku vinsku regiju, morate upoznati njeno naslijeđe i njene pionire. Vinarija Lovrec bila je prva privatna vinarija u Međimurju. Obiteljsku tradiciju devedesetih je obnovio prof. Franjo Lovrec, jedan od najvažnijih promotora međimurskih vina. Vinariju danas vodi njegov sin Krešimir Lovrec. Vinarija Lovrec proizvodi organska vina, sauvignone, zelene silvance, rizlinge, pušipele, tramince… 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.