Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Josip Barišić (26) novi glavni enolog porečke Lagune: Želim u Lagunu uvesti digitalnu poljoprivredu

Agrolaguna je početkom godine donijela prilično hrabru kadrovsku odluku. Najveći dio svoje poljoprivredne proizvodnje povjerila je enološkom wunderkindu Josipu Barišiću.

Mladi gospodin Barišić, koje je naslijedio legendarnog Milana Budinskog, postao je naime direktor vinske proizvodnje, maslinarstva ali i proizvodnje sira: Lagunina sirana Špin jedna je od najboljih u Hrvatskoj.”Naravno da ću se u Špinu u potpunosti oslanjati na znanje naših tehnologa sirara,” kaže Barišić, s kojim smo razgovrali na Vinistri.

Josip Barišić rodom je iz Metkovića. S osamnaest godina doselio se u Poreč. Na Riječkom je veleučilištu na odjelu Vinarstva stekao titulu prvostupnika na Institutu za poljoprivredu i turizam.

Zatim je upisao magisterij iz enologije u Montpellieru, na Institutu za visoko obrazovanje u vinogradarstvu i vinarstvu. Dio predavanja slušao je u čuvenoj L’Ecole du vin Bordeauxu. Studirao je i u Portugalu. Stekao je naslov Master of Science, Viticulture and Enology.  U međuvremenu je radio u vinariji Rossi u Vižinadi, u Ledsonu u Sonomi, i u povijesnoj vinariji Inglenook u Napa Valley.

Lani mu je u Ledsonu ponuđen stalni, dugoročni angažman, no Barišić se odlučio vratiti iz Kalifornije i preuzeti veoma odgovoran posao u porečkoj Laguni. “Posao u Laguni ogroman je izazov. Uvjerio sam se da Lagunini čelni ljudi podržavaju moj koncept pa sam s velikim zadovoljstvom prihvatio ovaj posao,” kaže Barišić. Josip Barišić u Lagunu želi uvesti digitalnu poljoprivredu.

” To, primjerice, znači da ćemo koristiti satelitske snimke kako bi u realnom vremenu mogli imati podatke o stvarnom stanju svake parcele svakog našeg vinograda. U idealnom svijetu to bi značilo uvođenje irigacijskog sustava koji odmah reagira odgovarajućom količinom vode, čim nam satelit kaže da su loze na određenoj  lokaciji u stresu. S obzirom na klimatske promjene, uvođenje irigacije bit će neophodno, jer je Laguna prevelika vinarija da bi smjela riskirati gubitak jedne berbe zbog suše.”

Kad je riječ o vinarstvu, Barišić je veliki obožavatelj klasičnih  bordoških vina: “Mislim da je elegancija najvažnija značajka vrhunskih vina. U stiliziranju vina iz linije Festigia više ćemo koristiti talog kako bi malvazija bila istodobno kremasta i hrskava. Također, nadam  se da ćemo Festigiu uspjeti puštati na tržište kasnije nego dosad. Malvazija Festigia ne bi trebala ići na tržište prije svibnja. Želio bih da svaku novu berbu prvi put predstavimo baš na Vinistri.” Angažiranjem mladog, obrazovanog i međunarodno iskusnog profesionalca kao što je Josip Barišić Laguna je povukla odličan potez.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.