Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sushimama je još uvijek najbolji sushi restoran u Ljubljani. Otoro sashimi je izvrstan

sushimama-g

Već nekoliko mjeseci nismo jeli dobar sushi. Zato smo se odlučili za Sushimamu, u kojoj jedemo prvi put otkad smo u Ljubljani. Sushimama nema veliku konkurenciju, uspjeli smo nabrojati možda pet ili šest lokala koji nude sushi u Ljubljani. Mislimo kako je Sushimama najprofesionalnija i gastronomski nudi najbolji sushi u okolici. 

Sushimamin jelovnik nudi mnogo jela, od sushija, tempure do filea ribe i wagyu bifteka, pa u ovaj japanski restoran možete odvesti i nekoga tko nije nužno ljubitelj sushija. Mi smo ručak odlučili započeti tempurom od kozica. Tempura je uzorna, hrskava i približava se onome što bi tempura trebala predstavljati. Nastavili smo s klasičnom miso juhom s tofuom. Miso juha je možda bila mrvicu preblaga i nije imala onaj specifičan umami koji bi trebala imati. Zatim nam je konobarica donijela poveći tanjur sa sushijem prema preporuci chefa kuhinje. 

sushimama-sala

Na tanjuru se nalazilo šest rolica sushija sa lososom i sedam nigirija s raznovrsnom ribom. Redom su to bili tuna, losos, gof, hobotnica, sipa i kozica. Svi komadi su bili izrazito profesionalno rezani, chef rukom oblikuje rolice, a riža mlačne temperature kože kakva bi i trebala biti. 

Sushimama ne poslužuje soyu uz svoje sushije, već jaki, ali ipak industrijski wasabi. Najbolji dojam ostavio je nigiri od tune i gofa. Ti komadi su zaista lijepo pripremljeni, dok nas je možda najviše razočarala kozica koja je bila poprilično bezlična, što je često slučaj u sushiju s kozicama. 

Nakon doista lijepog komada tune, na jelovniku smo vidjeli kako Sushimama nudi i otoro tuna sashimi. Otoro je jedan od najskupljih dijelova plavoperjane tune s mramornom masnoćom pa smo naručili i otoro. Dobili smo tri komada izvrsne tune, svaki se topio u ustima. Definitivno najbolji sushi koji smo probali u Sushimami, i jedno od boljih jela od tune koje smo jeli u zadnje vrijeme. Nedostatak je jedino opet industrijski wasabi. Druga jela poput wagyu steaka koji se peče pred gostom na vrućem kamenu ili gofa na žaru s glazurom od misa, iako izgledaju primamljivo, ostavili smo za idući dolazak u Sushimamu. 

sushimama-sushi

Uz ručak smo popili dvije čaše Damaine Tempier rose iz Provanse, koji se fino složio s laganim sushi ručkom. Vinska karta je opsežna i sadrži šezdesetak vina iz Slovenije, desetak vina iz Hrvatske, dvadesetak vina iz Italije, tridesetak vina iz Francuske te po nekoliko iz Amerike i Argentine. Uz to je i desetak šampanjaca, uključujući Krug. Mana vinske karte je da Sushimama ne nudi veći izbor vina na čaše.  

sushimama-otoro

Servis je ugodan i brz, uz poneku nepažnju prema detaljima, primjerice vina se ne toče za stolom već se gostima donose već pune čaše. Terasa je lijepo uređena, takoreći u centru grada i s nje možete gledati Prešernov trg. Unutrašnjost restorana je dosljedno minimalistička. Sushimama privlači poslovnjake u pauzama za vrijeme ručka, turiste, a može funkcionirati i za intimnu večeru. Uz više pažnje prema detaljima mogla bi postati još bolja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.