Već nekoliko mjeseci nismo jeli dobar sushi. Zato smo se odlučili za Sushimamu, u kojoj jedemo prvi put otkad smo u Ljubljani. Sushimama nema veliku konkurenciju, uspjeli smo nabrojati možda pet ili šest lokala koji nude sushi u Ljubljani. Mislimo kako je Sushimama najprofesionalnija i gastronomski nudi najbolji sushi u okolici.
Sushimamin jelovnik nudi mnogo jela, od sushija, tempure do filea ribe i wagyu bifteka, pa u ovaj japanski restoran možete odvesti i nekoga tko nije nužno ljubitelj sushija. Mi smo ručak odlučili započeti tempurom od kozica. Tempura je uzorna, hrskava i približava se onome što bi tempura trebala predstavljati. Nastavili smo s klasičnom miso juhom s tofuom. Miso juha je možda bila mrvicu preblaga i nije imala onaj specifičan umami koji bi trebala imati. Zatim nam je konobarica donijela poveći tanjur sa sushijem prema preporuci chefa kuhinje.
Na tanjuru se nalazilo šest rolica sushija sa lososom i sedam nigirija s raznovrsnom ribom. Redom su to bili tuna, losos, gof, hobotnica, sipa i kozica. Svi komadi su bili izrazito profesionalno rezani, chef rukom oblikuje rolice, a riža mlačne temperature kože kakva bi i trebala biti.
Sushimama ne poslužuje soyu uz svoje sushije, već jaki, ali ipak industrijski wasabi. Najbolji dojam ostavio je nigiri od tune i gofa. Ti komadi su zaista lijepo pripremljeni, dok nas je možda najviše razočarala kozica koja je bila poprilično bezlična, što je često slučaj u sushiju s kozicama.
Nakon doista lijepog komada tune, na jelovniku smo vidjeli kako Sushimama nudi i otoro tuna sashimi. Otoro je jedan od najskupljih dijelova plavoperjane tune s mramornom masnoćom pa smo naručili i otoro. Dobili smo tri komada izvrsne tune, svaki se topio u ustima. Definitivno najbolji sushi koji smo probali u Sushimami, i jedno od boljih jela od tune koje smo jeli u zadnje vrijeme. Nedostatak je jedino opet industrijski wasabi. Druga jela poput wagyu steaka koji se peče pred gostom na vrućem kamenu ili gofa na žaru s glazurom od misa, iako izgledaju primamljivo, ostavili smo za idući dolazak u Sushimamu.
Uz ručak smo popili dvije čaše Damaine Tempier rose iz Provanse, koji se fino složio s laganim sushi ručkom. Vinska karta je opsežna i sadrži šezdesetak vina iz Slovenije, desetak vina iz Hrvatske, dvadesetak vina iz Italije, tridesetak vina iz Francuske te po nekoliko iz Amerike i Argentine. Uz to je i desetak šampanjaca, uključujući Krug. Mana vinske karte je da Sushimama ne nudi veći izbor vina na čaše.
Servis je ugodan i brz, uz poneku nepažnju prema detaljima, primjerice vina se ne toče za stolom već se gostima donose već pune čaše. Terasa je lijepo uređena, takoreći u centru grada i s nje možete gledati Prešernov trg. Unutrašnjost restorana je dosljedno minimalistička. Sushimama privlači poslovnjake u pauzama za vrijeme ručka, turiste, a može funkcionirati i za intimnu večeru. Uz više pažnje prema detaljima mogla bi postati još bolja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.