Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Događaji poput Weekend Food Festivala strateški su važni zbog deprovincijalizacije hrvatske restoranske scene

Prvi Weekend Food Festival održan ovog vikenda u Rovinju prošao je veoma dobro. Na Festivalu se okupilo vrlo mnogo ljudi, skoro svi paneli, radionice i predavanja bili su odlično posjećeni, a Osnovne smjernice Manifesta hrvatske kuhinje predstavljene prvog dana Festivala, značajan su dokument koji može imati snažan utjecaj na budućnost hrvatske restoranske industrije. No, potencijalno najvažniji efekt Weekend Food Festivala jest početak deprovincijalizacije hrvatske restoranske scene.

Uz niz, ali još uvijek premalo iznimaka, hrvatska restoranska scena po svom je mentalitetu palanačka. Mnogi njeni protagonisti misle da znaju dovoljno, a neki misle da znaju sve ili skoro sve.

U stvarnosti, brojni hrvatski restorateri i chefovi ni na koji način ne komuniciraju s važnim globalnim kulinarskim trendovima, a vrlo mnogo kuhara i dalje ne zna čak ni neke osnovne tehnike, jer ih nisu imali gdje naučiti. O ideologiji modernih kuhinja, a sve počinje od riječi tako da kuhinja uopće ne može funkcionirati bez ideologije, uopće ne treba govoriti. 

U prevelikom broju hrvatskih restorana ne postoji, nažalost, nikakav artikulirani sustav vrijednosti. I sada je Weekend Food Festival u Hrvatsku ne jedno mjesto doveo Dabiza Muñoza, Massima Botturu, Rasmusa Munka i Anu Roš, kvartet svjetskih zvijezda koji su svoj međunarodni status izgradili na dosljednoj ideologizaciji sastojaka, tehnika i okusa. Osim njih na Festivalu je sudjelovalo još nekoliko chefova i prerađivača hrane, koji su fizički pokazivali kako što treba napraviti. 

Na Weekend Food Festivalu hrvatski su se chefovi, kao i drugi profesionalci iz restoranske industrije, uživo susreli s promotorima najviših svjetskih profesionalnih standarda, baš kao i na šibenskom Chef’s Stageu prije nekoliko godina.

Takvi su događaji najvažniji zato što doprinose deprovincijalizaciji hrvatske restoranske scene. Provincijalizam je oduvijek jedan od glavnih problema hrvatske gastronomije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.