Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krajnje je vrijeme da hrvatski restorani počnu prodavati odležana hrvatska vina. Evo tri jača primjera

vino-restoran-sommelier

Na izvrsnom kušanju vertikale Coronicina Gran Terana uvjerili smo se da su tri najspremnije berbe, premda stilski različite, bile stare 13 do 15 godina. Radilo se o 2009, 2008 i 2007. Te tri berbe najboljeg hrvatskog terana trebale bi se ove godine nuditi u hrvatskim gastronomskim restoranima. Ali neće. 

Nažalost, ova tri Gran Terana već dugo nisu u komercijalnom prometu. U Hrvatskoj, opet nažalost, ne postoji hijerarhija berbi, kao ni navika da se određena gusta, visokotaninska vina čuvaju dok ne dođu u optimalnu formu, za što je katkad, u slučaju plavca i terana, potrebno dulje od deset godina.

Hrvatsko vinsko tržište guta skoro isključivo mlade berbe, što je prilično štetno za reputaciju i stvarno vrednovanje potencijalno velikih hrvatskih vina, pogotovo onih napravljenih od autohtonih sorti: merlot i crni pinot možete piti u trećoj ili četvrtoj godini. Vrhunski plavac s Dingača ili vrhunski teran naprosto ne možete.

Na hrvatskom tržištu ambicioznih vina gotovo je nemoguće pronaći boce u punoj formi, koje su desetak godina poslije berbe dostupne i u restoranima i u vinotekama. Donosimo tri vrijedne iznimke.

1. Stagnum 2011/2012, Pelješac 

stagnum-2012

Frano Miloš, najvažniji južnohrvatski vinar, Stagnume pušta na tržište točno deset godina poslije berbe. Nedavno smo probali ekspresivnu, jako elegantnu 2012. a u boljim se restoranima još može dobiti nešto tvrđa ali također izvrsna 2011. Oba se recentna Stagnuma približavaju vrhuncu. A mogu trajati još barem dvadesetak godina

2. Korlat Cuvee Supreme 2013, sjeverna Dalmacija

korlat-cabernet-sauvignon-supreme-2012-ID

Vina s Korlata traju dugo  jer sadrže visoke prirodne kiseline s katkad mnogo zrelih tanina. Cuvee Supreme kupaža je merlota, cabernet sauvignona i syraha iz vrlo dobre berbe, u kojoj najvažniju ulogu igraju cabernetovi tanini koji su se tek počeli otapati. Ovo klasično strukturirano vino može se piti odmah i čuvati idućih deset do petnaest godina.

3. Madirazza Dingač Nobile 2008 i Dingač Grande 2011, Pelješac 

Obitelj Madirazza redovito u distribuciji drži nekoliko dobro odležanih Dingača. Nobile iz 2008. posjeduje dosta balzamičnih nota, boju mladog vina, zrele, rastopljene tanine i neobičan bouquet prepun pečenih višanja i trešanja koji asocira na dobro odležani Amarone. Grande Madirazza iz 2011. konvencionalniji je Dingač s dobro integriranim alkoholom, vrlo zrelim taninima i još uvijek dosta svježine.  Oba vina bit će u natjecateljskoj formi još najmanje desetak godina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.