Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marina u Kukcima kraj Poreča i dalje prodaje jako jeftinu svježu ribu

Prije pet godina otkrili smo restoran Marina u porečkon predgrađu Kukci. U Marini su nam se svidjele dvije stvari: niske cijene svježe, često divlje bijele ribe i možda nesvjesno minimalistička vještina u pripremi i prezentaciji ribe. Pet godina kasnije je sve ostalo isto, što ima neke dobre i neke loše značajke. Srećom, više je dobrih.

U petak prije posjeta Vinistri u Marini smo ručali kunjke i divlje orade (brancin je bio iz uzgoja). Kunjke otvorene na pari mirisale su kao samo more, nisu bile odveć žilave kao što znaju biti i imale su onaj distinktivni okus između joda i umamija.

Kunjke su, gastronomski gledajući, možda najvrednije jadranske školjke, premda nisu osobito popularne. Porcija kunjki u Marini košta oko 80 kuna, što je iznimno povoljno s obzirom na činjenicu da kunjke spadaju u uži krug vrhunskih  morskih delikatesa.

Poslije fenomenalnih kunjki jeli smo vrlo dobre orade s gradela, s hrskavom kožom i sočnim, čvrstim bijelim mesom. Orada je, dakle, bile neobičan, vjerojatno slučajan primjer radikalnog minimalizma. 

Na tanjuru smo dobili uglavnom očišćenu ribu s kockicama krumpira: nema peršina ni bilo čega zelenog, nema maslaca na krumpiru, nema nikakvih umaka, dodanog maslinova ulja…nema ničega. Sama, gola riba na tanjuru. Ali, riba je bila izvrsna. Dobra, čista, jednostavna hrana.

Neki drugi elementi Marininog pristupa hrani baš i nisu izvrsni. Zapravo, rubno su podnošljivi. Kruh je grozan. Salate bezokusne, maslinovo ulje koje stoji na stoli bezlično; tek smo na izlasku vidjeli  da blizu šanka drže kolekciju odličnih Laguninih ulja, koja sami ne nude gostima.

Blagovaonica također spada u posve bezličnu, doslovno non descript kategoruju. Marini hitno treba preuređenje. Konobar koji nas je posluživao bio je simpatičan i brz, a izbor vina korektan za tako jeftin restoran; Pilato, Festigia, Coronica, Arman, Benvenuti.

Cijene su, naravno, više nego prije pet godina, ali i dalje među najnižima u Hrvatskoj. Dvije ne baš male orade, dvije runde kunjki, butelju Pilatove malvazije, salate i vodu platili smo oko 600 kuna. Kilogram bijele ribe košta između 300 i 400 kuna.

MARINA

Kukci, Poreč

HRANA +3/5 VINO -3/5 SERVIS 3/5 AMBIJENT  2/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.