Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Velika vertikala Coronicina Gran Terana od 2000. do 2015. pokazala je da teran može davati velika svjetska vina

U četvrtak oko podneva u lijepoj vinariji Morena Coronice održana je najvažnija degustacija terana do danas. Moreno Coronica iz sela Koreniki kraj Umaga stvorio je moderni teran. Na vetikalnom kušanju Gran Terana koje je okupilo dvadesetak stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, točile su se najuspjelije berbe od 2000. do 2015. godine.

Sva su vina pokazala da teran nema rok trajanja. Gran Teran iz 2000. godine bio je tej neznatno blijeđi od Gran Terana iz 2015, godine; jednako je fascinantno da je vino iz 2000. zadržalo mnogo voća u bouquetu. Vino iz 2001. mnogo je toplije od prethodne berbe, no velike stilske razlike počinju s berbom 2007.

Obitelj Coronica

Gran Terani iz 2007. 2008. i 2009. godine impresivno su intenzivni, prepuni pečenih višanja i trešanja, ali i tercijarnih elemenata s naglašenom kožom, duhanom, zsčinima i tamnom čokoladom, s tim da 2008. posjeduje i neobične herbalne elemente. Gran Teran iz 2009. jedan je od najotmjenijih terana koje smo ikad probali.  Gran Terani iz ove tri berbe sada su na vrhuncu i golema je šteta što ih nema u gastronomskim restoranima.

Daniela Kramarić

Berba 2011. fina je, ali možda s previše tanina, čak i za kriterije terana, dok je berba 2015. koja je osvojila zlato na Decanterovim Svjetskkm nagradama mlada je poput first growth bordoških vina iz 2015. i 2016. Ona bi s vremenom mogla postati najbolje Coronicino vino do danas: Gran Teran iz 2015. trajat će najmanje do 2050. godine, a trebalo bi ga početi piti najranije 2025.

Njegov intenzitet i elegancija zaista su gotovo nenadmašni, govorimo li o teranu. Povijesno važno kušanje Coronicinih Gran Terana vodila je Daniela Kramarić, najbolja hrvatska sommelierka, vlasnica Plavog podruma.

Moreno Coronica zaljubljen je u teran. U jednom je trenutku tijekom degustacije rekao kako je teran toliko teroirska sorta, da premještanje nasada za samo 100 do 200 metara daje bitno drukčije rezultate. Zaista, teran jest eminentno terroirsko vino, što je današnja degustacija uvjerljivo demonstrirala.

Nakon službenog dijela kušanja Moreno Coronica priredio nam je uistinu veliko iznenađenje. Otvorio je i dekantirao tri butelje terana iz 1997. godine, koje su i bojom i svježinom ostavile dojam kao da su dvadesetak godina mlađe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.