Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U porečkom fine dining restoranu Spinnaker ovog se vikenda održavaju dani Vinistre. Uz posebni tasting meni toče se vina koja su na Vinistri osvojila platinu i zlato

spinnaker

Voditelji sve ambicioznijeg porečkog restorana Spinnaker pametno su se sjetili idući vikend posvetiti Vinistri. Vinistra, koja se vratila u predpandemijski termin drugi vikend u svibnju, uvjerljivo je najvažnija hrvatska vinska smotra. Vinistra se održava u Poreču, pa je stoga logično da je najbolji porečki restoran osmislio posebni degustacijski jelovnik vezan za Vinistru.

Uz petosljedni meni chefa Gorana Hrastovčaka (ex rimska Pergola, tri Michelinove zvjezdice), servirat će se vina koja su na ovogodišnjoj Vinistri osvojila platinaste ili zlatne medalje. 

Hrastovčakova su jela, naravno, sezonska i lokalna, pa će se tako uz kamenice, koje su još na vrhuncu, remuladu od šparoga i kavijar točiti platinasta Malvazija Grand Cru iz 2021. godine pokojnog Marijana Armana.

Jakovske kapice i dagnje poslužuju se s mladim graškom, koji je upravo stigao na tržnice: uz školjke i mladi grašak pit će se Pilatova Malvazija sur Lie iz 2018. koja je također osvojila platinastu medalju.

spinnaker-sunka

Uz tunu s marmeladom od rotkvica i rajčica servira se Valentin Terre di Paradiso iz 2021, dobitnik zlatne medalje. Radi se o teranu motovunske vinarije koja je zadnjih godina počela graditi renome u profesionalnoj zajednici i među širom publikom.

Steak od plave belgijske govedine jedini je glavni neistarski sastojak na Hrastovčakovu vinskom meniju, što je logično i ispravno: boškarin naprosto nije meso za steakove. Elena Arzak rekla nam je prije četiri godine, kad smo je intervjuirali u Šibeniku, da lokalno pravilo vrijedi uvijek, osim kad nemate dovoljno dobru lokalnu robu.  Uz belgijski Blue točit će se Fakinov teran Il Pirmo iz 2018. koji je na ovogodišnjoj Vinistri osvojio zlatnu medalju. 

Deserti će, pak, uživati u društvu još jednog vina sa zlatnom medaljom, izvrsnog Tomazova muškata Viktorija. Cijela ova večera košta samo 480 kuna, što je odlična vrijednost za novac. Vinistrine večere u Spinnakeru održavaju se od 6. do 8. svibnja.

Vinistra u Spinnakeru

Obala Maršala Tita 15, Poreč

6. – 8.05.2022.

Rezervacije na +385 52 400 804 i spinnaker@valamar.com

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.