Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stiven Vunić (Zijavica): Stanje s radnom snagom je alarmantno. U mojim lokalima više nema tko raditi

zijavica-g

Jučer smo na Metroovom otvaranju sezone u Dvorcu Belaj kratko razgovarali sa Stivenom Vunićem, vlasnikom i chefom gastronomske konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi. Osim Zijavice, obitelj Vunić vodi još dva manja lokala. Vunići ne znaju kako će preživjeti sezonu. Zijavica je ekipirana, ali za turističku sezonu u ostalim lokalima stanje s radnicima je kritično.

“Već sad smo puni i po svemu sudeći sezona će biti izvrsna. Ali problem s radnom snagom je toliki da doslovno više nemamo koga zaposliti. Nitko se ne javlja na oglase za kuhare, konobare, pa ni za pomoćne radnike. Stanje s radnom snagom nikad nije bilo kritičnije, ” kazao je gospodin Vunić, jedan od uspješnijih kvarnerskih ugostitelja.

Nekoliko dana ranije vlasnik zagrebačke Agave Belizar Miloš rekao nam je da je ostao bez većeg dijela osoblja i da u Agavi gotovo da nema tko raditi. Tijekom pandemije mnogi su, posebno mlađi profesionalci iz ugostiteljske industrije promijenili zanimanja zbog neizvjesnosti lockdowna, male državne pomoći i sličnih razloga.. 

Sinoć nam je vlasnik 2. Perona iz Cerovlja kazao da ne zna kako će odraditi sezonu, jer ima veliku terasu za koju mu trebaju dodatni konobari. A njih nema. Očigledno je da je nedostatak radne snage u ugostiteljstvu i turizmu ove godine postao alarmantan i da fizički ugrožava ne samo normalno odvijanje turističke sezone, nego i cjelokupnu hrvatsku restoransku industriju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.