Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Eric Moro, ugledni bordoški konzultant, izradio je detaljni plan razvoja erdutskog Royal Hilla. Glavno vino zvat će se Chateau Royal

erdutsko-vinogorje

Eric Moro jedan je od vodećih francuskih vinogradarskih i vinskih konzultanata. Moro savjetuje dvadesetak francuskih i internacionalnih vinarija, uključujući i tri hrvatske: Saints Hills, Mladinu/Erdoro i Royal Hill. Royal Hill najambiciozniji je novi vinski projekt u istočnoj Hrvatskoj, smješten u lijepim vinogradima oko Dunava, kraj Erduta.

Royal Hill zasad na tržištu ima izvrsni Rose iz 2021. godine i unikatni mirni Blanc de Noirs od crnog pinota iz iste berbe.

royal-hill-4

Royal Hillova vina potpisuje Ivona Jeličić, jedna od najpoznatijih hrvatskih enologinja.  No, Royal Hill, čija se nova i jako moderna  vinarija uskoro treba početi graditi, ima mnogo ambicioznije i kompleksnije planove od proizvodnje jednog rosea i jednog bijelog vina od crnog grožđa.

Eric Moro izradio je za Royal Hill detaljni projekt sadnje novih vinograda, razvoja brendova i proizvodnje vina uglavnom od bordoških sorti, što je logično: primjer iznimnog uspjeha cabernet franca u Villanyu, s mađarske strane granice, govori da je ovaj dio Europe kao stvoren za klasično francusko grožđe.

royal-hill-rose-1

Moro, dakle, na četrdeset do pedeset hektara vinograda uz Dunav planira uzgajati cabernet franc, merlot, malbec i petit verdot. Te će se sorte koristiti za veliko vino Chateau Royal, i za drugo vino Petit Royal; i nazvii su, kako vidimo, konzekventno bordoški.

Kad je riječ o bijelim vinima, Eric Moro će u Erdutu zasaditi sauvignon blanc i semillon. Sauvignon i semillon čine tipičnu bordošku bijelu kupažu Cuvee sauvignona i semillona vinificirat će se u svježem stilu. Royal Hill planira puniti i nešto chardonnaya sur lie, no najviše crnog pinota i chardonnaya odlazit će u pjenušac, koji će se proizvoditi tradicionalnom metodom. Royal Hill će uskoro pustiti na tržište pjenušac napravljen charmat metodom, no s vremenom će se prijeći isključivo na klasične pjenušce.

Royal Hill za nekoliko bi godina, prema Morovu projektu trebao proizvoditi više od 200 tisuća butelja vrhunskih vina godišnje, s naglaskom na Chateau Royal i klasični pjenušac. Samim tim Royal Hill postat će najveći hrvatski proizvođač klasičnih pjenušavih vina istočno od Plešivice. S obzirom na stalni rast potražnje za pjenušcima radi se o pametnoj poslovnoj odluci.

Royal Hill spada među hrvatske vinarije koje bi mogle pokazati da posve promišljen, racionalan i ekspertan pristup vinskom biznisu donosi ozbiljno relevantne rezultate.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.