Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rijetka 34 godine stara bačva whiskyja zaboravljena u destileriji, prodana je za rekordnih 1,07 milijuna funti

Na nedjeljnoj Whisky Hammerovoj aukciji našla se i bačva škotskog Macallan whiskyja stara gotovo 34 godine, zaboravljena u skladištu od 1988. godine koja je postigla rekordni iznos, viši od milijuna funti, što je oko 200 puta više nego je originalno plaćena. Evo o čemu se radi.

Kako se navodi u podacima, riječ je o whiskyju iz destilerije Macallan napunjenom u Ex-Sherry Butt Refill Cask, 5. svibnja 1988. godine kada je prodana privatnom vlasniku za pet tisuća funti i pospremljena na odležavanje u Macallanovo trošarinsko skladište. U čudnom slijedu događaja vlasnik je jednostavno zaboravio pokupiti svoju bačvu, a ni destilerija vlasnika sve ove godine nije kontaktirala. 

Zapravo, obavijestili su ga tek sada kad im je u inventuri ta bačva postala višak na skladištu. O vlasniku znamo samo šturi podatak da je škotski iseljenik. Bačva, s oznakom #4810 je dakle u trenutku punjenja 5.5.1988. imala 500 litara tekućine, jačine 63,5% alkohola. Danas je premjeravanjem u njoj preostalo 374 litre whiskyja jačine 51,5% alkohola, što znači da je bačva u više nego sjajnom stanju.

Macallanovo trošarinsko skladište u kojem je pronađena bačva

Preračunato, radi se o ekvivalentu od čak 534 boce i u startu je procijenjeno kako će cijena probiti rekord. Naime, osim što je riječ o Macallanovu whiskyju, bačve ovakve veličine i sadržaja su izuzetno rijetke. Na kraju je izlicitirani iznos dosegao £915.500. Kad se na taj iznos pridoda i premija, ukupna prodajna vrijednost bačve iznosi astronomskih £1.007.050 … ili ako računamo po boci iznos od otprilike 1.886 funti, što je novi rekord.

Prijašnji rekorder vrijednosti “bačve po boci” bio je još jedan Macallan, bačva prodana za oko 445.000 funti, ali s daleko manje sačuvanog whiskyja, za otprilike 261 bocu u vrijednosti od otprilike 1.700 funti po boci. Kako smo nedavno već pisali o rekordnim bocama Macallana, uopće se ne čudimo rekordima povezanima s ovom destilerijom.

“Zaboravljene” ili “zametnute” bačve sve su češća tema trgovine jakim pićima, od cognaca do whiskyja. Nerijetko se radi o prilično dvojbenim tvrdnjama i marketinškim trikovima (nekako sumnjamo u zaboravljene 50-godišnje bačve u Highland Parku koje su se svojedobno pojavile u posebnim bocama optočenima srebrom). Ovdje se ipak čini kako se radi o istinitoj tvrdnji o zaboravnosti.

Dobili smo čak i neslužbene ocjene kušanja uzoraka koje navode note slane karamele, marmelade od naranče, bogatih začina, pčelinjeg saća i slatkog zrelog voća. Novi vlasnik bačvu prema ugovoru mora pokupiti sa skladišta do 10. lipnja ove godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.