Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROLJEĆE U PARIZU Street Bangkok Roast & Grill primjer je fantastično preciznog koncepta uličnog restorana

street-bangkok

Kad ulicom Douai krenete prema Moulin Rougeu, prvo će vam s lijeve strane pažnju privući golemi crveni neonski natpis Street koji dominira cijelim blokom. Što je apsolutno ispravno: što će vam veliki restoran ulične hrane koji i vizualno ne dominira cijelom ulicom? Par ulica u od masovnih turističkih atrakcija na Pigalleu buja kvartovski život. Terase su krcate, romobili i skuteri zakrčuju nogostupe, stolovi se ne vide od čaša vina, piva, spritzeva, kutija cigareta. Ljudi se sastaju pred ulazima u trgovine s pivom, u malim lokalima s ramenom i sendvičima čije ulaze zakrčuju dostavljači s golemim razobojnim kockama na leđima. 

Nismo mogli odoljeti crvenom neonu pa smo ušli u Street, gdje se s vrata prvo vide cijele lakirane patke koje vise iznad otvorene kuhinje. Niz blistavih, cijelih životinja s glavama, baš kao što izgledaju pekinške patke u gastronomskim restoranima u Kini, sugerira da Bangkog Street misli ozbiljno. Miris pečenog mesa, karameliziranog češnjaka, začina i dima u zraku potvrđuje dojam. 

Puno dobre vibrantne energije u punom restoranu govori o popularnosti Streeta na Pigalleu, a redovi dostavljača ispred ulaza o njegovom komercijalnom uspjehu. Street na Pigalleu zapravo je rotiserija, koja prodaje pekinške patke, velike komade hrskavo pečene svinjske potrbušine, govedinu i tri ili četiri jela iz woka. Radi se o osmom restoranu grupe BKK Street koju je 2015. pokrenuo Norman Kolton, diplomac hotelijerske škole Vatel s bogatim iskustvom iz Azije. Kolton je s BKK Street htio “upoznati Parižane s pravom tajlandskom uličnom hranom”. Bangkok Street Roast&Beer Koltron je otvorio prošlog travnja usred pandemije samo za dostavu, da bi u idućih godinu dana postao jedan od najpopularnijih novih lokala u Parizu.

BKK Street razvio je četiri različita koncepta tajlandske ulične hrane, Fry&Beer s prženom hranom i curryjem, Grill&Beer, Rice&Noodles i rotiseriju Roast&Beer koja prodaje samo velike pečene komade mesa u neformalnom, naizgled jeftinom ambijentu koji je, međutim, pažljivo osmišljen i precizno realiziran: ideja je da se gosti osjećaju potpuno opušteno, ali ne “kao da je kod kuće”, nego kao tijekom pravog, uzbudljivog noćnog izlaska.

Street izgleda kao mjesto u kojemu se jede u 4 ujutro nakon cijele noći alkoholiziranja, ali funkcionira kao vrlo profesionalan lokal za široku parišku publiku. Osoblje je toliko prijateljsko da su nam dopustili da 45 minuta sjedimo u punom restoranu samo uz pivo jer nismo mogli više ništa jesti. Koncept žanrovski definiranog tajlandskog street fooda, skupa s uređenjem i atmosferom Streeta na Pigalleu, vjerojatno bi odlično funkcionirao u Zagrebu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.