Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROLJEĆE U PARIZU U Peppeu, službeno najboljoj pizzeriji u Europi, ručali smo službeno najbolju pizzu na svijetu

peppe-pariz

Giuseppe Cutraro postao je 2019. godine u Napulju prvak svijeta u konkurenciji moderne pizze. Lanjske je godine njegova pariška pizzeria Peppe, smještena daleko od centra u 20.arondismanu, proglašena najboljom europskom pizzerijom izvan Italije.

Cutraro se, dakle, ponosi titulom najbolje pizze na svijetu i naslovom najbolje netalijanske pizzerije u Europi, prema Top 50 Pizza, ekvivalentu izbora World’s 50 Best Restaurants. Stoga je logično da smo naš prvi postpandemijski posjet Parizu počeli u Cutrarovoj pizzeriji. 

Peppe je srednje veliki lokal na Place Saint Blaise koji je u vrijeme ručka žestoko prepun. Rezervirali smo prije desetak dana, pa nas je čekao lijepi mali stol kraj prozora, s vazom punom ruža i velikim tanjurom uokvirenim zlatnim lovorovom vijencem, na kojem piše da je Peppe najbolja pizzeria u Europ za 2021.

Peppeov je jelovnik plastificiran i neugledan: sadrži sedam ili osam predjela i desetak ili malo više pizza.

Lista pića prilično je razočaravajuća; sva vina osim dva bolja, pripadaju nižem prosjeku talijanske vinske industrije. Servis je nemaran i zaboravan, za što, međutim, imamo razumijevanja jer je pritisak gostiju doslovno abnormalan: sirote su konobarice između dva i tri popodne podijelile barem stotinu pizza, a kroz prozor na kuhinji su paralelno izlazile kutije koje su ljudi iz kvarta kupovali za van.

Ali pizza je apsolutno božanstvena. Nikada nigdje nismo probali tako prozračno, lagano, u sredini ultratanko, a opet čvrsto, mirisno tijesto, kao kod Peppea. I sastojci su prvorazredni: ni jedna hrvatska pizzerija nikad se nije približila ni dijelu kvalitete Peppeova pršuta, provolonea i mozzarelle di buffala. 

Naručili smo Campione del Mondo, m svjetskog prvaka iz 2019. koji uz pršut, provolone, mozzarellu i slatko kisele žute datterine sadrži tostirane hrskave bademe i marmeladu od smokava.

Pizza Genovese puna je nekoliko vrsta sira, ispod kojih se nalaze pet sati pirjana govedina s puno fantastičnog slatkog luka, dok naribana mrkva osigurava svježinu i hrskavost. Obje su pizze zaista briljantne, s tim da je tijesto Svjetskog šampiona imalo elastičniju konzistenciju. 

E sada, ručak u službeno najboljoj europskoj pizzeriji, gdje smo jeli službeno najbolji pizzu na svijeto, koštao je, s buteljom solidnog vina iz Abruzza, točno 65 eura. U Zagrebu redovito plaćamo jednako ili više. Pizze kod Peppea koštaju naime 14 do 20 eura, što je jeftinije od barem tri ili četii zagrebačke pizzerije. A Pariz je puno skuplji grad, sa skupljom radnom snagom.

Na kraju, važno je reći da Peppe nije iznimka. Pariz je pun svjetski relevantnih pizzeria: četiri su završile u lanjskom izboru Top50.

PEPPE PIZZERIA

Place Saint Blaise 2, Pariz

PIZZA + 5/5 VINO I PIVO -3/5  AMBIJENT +3/5  SERVIS-3/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.