Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stotine podataka Putinovih špijuna procurile s dostavnog servisa. Naručivali su hranu preko službenih mailova i mobitela

yandex

Ruska internetska kompanija Yandex početkom travnja je okrivila jednog od svojih zaposlenika za hakiranje i curenje podataka iz Yandex Fooda, popularnog ruskog servisa za dostavu hrane, piše bellingcat, belgijski istraživački portal poznat po istragama o korupciji u Putinovu režimu, čiji su novinari primjerice prvi uspjeli povezati Putina s pokušajem ubojstva ruske opozicijske figure Alekseja Navalnog. Među brojnim korisnicima Yandex Fooda pogođenima ovim curenjem, piše bellingcat, su i pripadnici ruske vojske i tajnih službi. 

Kako je nedavno za CNN rekla Marija Pevčik, šefica istraživačkog odjela Antikorupcijske fondacije Alekseja Navalnog, u Rusiji na crnom tržištu možete kupiti praktički svaku bazu podataka koja se može zamisliti. Utoliko je čudnije ono što je otkriveno curenjem podataka Yandex Fooda. 

Ruski obavještajci, neki od njih angažirani na najosjetljivijim državnim operacijama, naručivali su hranu preko službenih mailova i mobitela FSB-a, GRU-a, ministarstava, pa čak i iz tajnih pogona za proizvodnju otrova kojim Putinov režim povremeno napada disidente. 

Procurili su mailovi, brojevi telefona, adrese i narudžbe poslane Yandex Foodu. Zbog osobnih podataka obavještajaca ruska medijska policija Roskomnadzor silovito je pokušala blokirati širenje podataka.  

Nisu uspjeli, jer neke organizacije i novinari pomoću podataka s Yandex Fooda već otkrivaju nove tragove za istrage o korupciji, primjerice stan od 170 milijuna rubalja (2 milijuna dolara) u kojem je prijavljena “tajna kćer” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Belgijski novinari analizirali su podatke kako bi potvrdili autentičnost. Objavili su da su našli nove tragove nekoliko istraga koje već vode, i da je u bazi bio “velik broj” pripadnika ruskih vojnih i obavještajnih službi. Jedna od adresa u bazi bila je Ulica Dorožnaja 56 u Moskvi, povezana s Ruskom nacionalnom gardom (Rosgvardija) koja je bila aktivna u invaziji na Ukrajinu. Rosgvardiju zovu Putinovom gardom, jer je ustrojena kao postrojba koja odgovara predsjedniku osobno. Hranu su sa službenih mailova i mobitela naručivali i pripadnici GRU-a, ruske vojno obavještajne službe koju povezuju s hakiranjem američkih izbora. 

Ovakve nesmotrenosti novinarima i istražiteljima sada daju nove tragove za povezivanje podataka iz prethodnih curenja. Evo jednog primjera. Jedan od naručitelja hrane, izvjesni Jevgenij, član GRU-ove Akademije, u kontaktima u mobitelu ima visoko rangiranog časnika GRU-a Andreja Iljčenka. Na tržištu se mogu dobiti baze i softver koji pokazuju kontakte u mobitelima i pod kojim imenima netko nekoga ima upisanog u kontakte, što istražiteljima otkriva mreže odnosa i stvarne uloge aktera. Takvom su analizom, primjerice, povezali posadu jedne giga-jahte Šeherezada usidrene u marini u Carrari izravno s Putinom, jer su utvrdili da su svi članovi posade od kapetana do mornara pripadnici Rosgvardije. 

Jevgenij, dakle, čovjek iz GRU-a povezan osobno s vrhom službe, hranu  je naručivao na adresu Neopalimovski 1 u Moskvi što je, međutim, službena adresa konzularnog servisa ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Zahvaljujući ovim podacima, novinari su utvrdili da je Jevgenij na svoje registrirao luksuzni automobil, upravo onaj fotografiran u Kijevu 2019. godine. Novinari kažu da im još nije jasno radi li Jevgenij za GRU ili je prešao u Ministarstvo vanjskih poslova, ali uspostavili su još jednu potencijalnu vezu Kremlja i operacija u Ukrajini. 

U drugom slučaju, vezanom uz istragu o FSB-ovoj operaciji trovanja Alekseja Navalnog Novičokom, novinari su analizirali pozive s brojeva telefona povezanih s operativcima koji su izveli napad (prethodno su ih identificirali). Jedan od brojeva koji se posebno često javljao bio je s instituta za istraživanja primijenjene akustike u Dubni, predgrađu Moskve, za koji se vjeruje da je iz njega stigao Novičok za Navalnog. Jedna je osoba iz Dubne stalno bila na liniji s FSB-ovim časnicima koji su organizirali napad na Navalnog, ali nije bilo jasno koja je bila njena uloga. U prethodnim je istragama utvrđeno da su FSB-ovi stručnjaci za kemijsko oružje više puta posjećivali Dubnu uoči trovanja Navalnog. Čovjek iz Dubne s FSB-ovim organizatorima je razgovarao noć prije trovanja i ujutro nakon što je Navalni s leta na kojem je dobio simptome prebačen u bolnicu.

Kad se registrirao na Yandex Food, taj je čovjek dao isti broj mobitela s kojega je komunicirao s FSB-om za vrijeme napada na Navalnog. Da je riječ o istoj osobi a ne samo novom vlasniku mobitela, utvrđeno je jer je nesretnik kao mail adresu u registraciji za Yandex Food naveo adresu laboratorija u Dubni. 

Neke pripadnike ruskih službi novinari su identificirali preko lokacija. Uzeli su, primjerice, adresu GRU-ova sjedišta u Moskvi, Horoševska cesta 76, na kojoj su zabilježene samo četiri narudžbe, dvije osobe s dva mjesta. FSB je puno manje suzdržan, oni su u svoja više ili manje tajna sjedišta naručivali desetke dostava, pa se sada znaju imena, brojevi mobitela i mailovi svih tih službenika i agenata.

Najbrojnije su bile vojne narudžbe, za hranu koja se ostavljala na portama vojarni i vojnih baza ili unutar vojnih kompleksa ili za specifične postrojbe, prehrambene navike ruske vojske rekonstruirane su iz bilježaka za dostavljače koje se navode u aplikacijama. Bellingcat navodi još nekoliko primjera koji osim što povezuju neke krakove njihovih istraga, slikovito govore o stanju i mentalitetu ruskih sigurnosnih službi. Ti detalji vjerojatno daju nove elemente i za razumijevanje zašto Putinu u Ukrajini ne ide baš kako je zamislio.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.