Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KLAUDIO TOMAZ ZA VINSKI IZVJEŠTA 2021/22. Rezanje prinosa glavni je preduvjet za vrhunski teran

Motovunski teran u zadnjih je četiri ili pet godina postao apsolutna hrvatska vinska senzacija. Evo što kažu činjenice. Braća Benvenuti za svoj su Teran iz 2013. godine osvojila platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama 2017.  Marko Fakin osvojio je dvije zlatne medalje za svoje terane. Klaudio Tomaz dobio je zlatnu Decanterovu medalju i 96 bodova, jedan manje od platine, za Teran Barbarossa iz 2017. godine. Benvenuti, Fakin i Tomaz proizvode vino i uzgajaju vinograde unutar nekoliko kilometara zračne linije oko Motovuna. Potpuno je, dakle, jasno da je Motovun glavni grad istarskog terana.

DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022

Klaudio Tomaz, bivši mesar koji je 2009. godine osnovao vinariju, nije samo jedan od međunarodno potvrđenih glavnih protagonista ove komplicirane sorte, nego je i istaknuti borac za hrvatski teran.

Naime, još 2016. godine slovenski su inspektori zabranili gospodinu Tomazu da izlaže na jednoj vinskoj smotri u Mariboru, zato što je na njegovim etiketama pisalo teran. Tako je eskalirao spor između Slovenije i Hrvatske oko prava na ime teran.

Klaudio Tomaz

Europska komisija odlučila je, naravno, u korist Hrvatske, jer se sorta ne može zaštititi. Slovenski pokušaj da monopolizira teran bio je jednako bedast kao kad bi Burgundija pokušala monopolizirati pravo na koriištenje imena chardonnay. Osim toga, u Istri se uzgaja neusporedivo više terana nego u Sloveniji. Klaudio Tomaz  stekao je zasluženi status prvoborca hrvatskog terana.

Tomaz je utoliko je jedan od vodećih autoriteta za rapravu o kvalitativnom statusu terana. Ovdje se moramo vratiti u ne posve daleku prošlost. U osamdesetim i devedesetim godinama istarski teran, pa ni motovunski, nije uživao osobiti renome. Radilo se najčešće o jeftinom, kiselkastom vinu kojem su najjači argumenti bili lijepa purpurno crna boja i svježina netipična za crno vino.

Teran se smatrao neizostavnim sastojkom istarske supe, što nije dobra reklama ni za koju sortu a osobito ne za grožđe od kojeg bi se trebalo proizvoditi vrhunsko vino.

tomaz-barbarossa

Prvi veliki teran u Hrvatskoj proizveo je Moreno Coronica u zapadnoj Istri. Njegov Gran Teran i danas je nesporni klasik sorte i žanra. Zatim je Franco Cattunar, također u zapadnoj Istri, počeo proizvoditi jako kompleksni teran Cappi, kojem treba desetak godina odležavanja prije nego što otvorite butelju.

A onda su na scenu stupili Motovun Boys: Benvenuti, Tomaz i Fakin, koji su stvorili moderni teran. Klaudio Tomaz smatra da su niski prinosi prvi preduvjet za proizvodnju vrhunskog terana. “Mi uvijek reduciramo prinose. Bez jako reduciranih prinosa nemoguće je napraviti teran najviše klase,” smatra gospodin Tomaz, koji obrađuje neke vrlo stare vinograde s prirodno malim prinosima. Usprkos prirodno niskoj rodnosti tih vinograda, Tomaz redovito obavlja zelenu berbu.

Tomaz misli da starost vinograda ne mora biti nužan preduvjet za najvišu razinu kvalitete, ali da stare loze teranu ipak daju specifična, plemenita stilska obilježja. Pojedini su Tomazovi vinogradi stariji od šezdeset godina. Naravno, i Klaudio Tomaz, kao i svi drugi istaski vinari, živi od malvazije. Terana je premalo da bi bilo koja vinarija mogla bazirati poslovni plan na crnim autohtonim sortama.

Tomazov najstariji vinograd malvazije nalazi se točno preko puta njegove obiteljske kuće, kraj koje se predkraj 2021. godine počeo graditi novi podrum. Trsovi malvazije s te lokacije zasađeni su još šezdesetih godina prošlog stoljeća, a mali prinosi ulaze u Tomazovu elitnu malvaziju Sesto Senso, koja je također osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Tomazova osnovna malvazija, Avangarde u zadnjih je nekoliko godina postala jedno od popularnijih istarskih bijelih vina. “Kod mladih malvazija najviše mi se sviđaju citrusne i cvjetne note. Mlade malvazije mogu biti prožete mineralnošću i elegancijom. Ta kombinacija voćno cvjetnih mirisa, mineralnosti i svježine čini mlade malvazije toliko popularnima,” smatra Tomaz.

tomaz-podrum

 “Odležane i macerirane malvazije sa svojim sekundarnim aromama i kremastom teksturom mogu, pak, postati velika svjetska vina, o čemu svjedoče brojne međunarodne zlatne medalje koje malvazije osvajaju. Osobno mislim da je najbolja podloga za malvaziju siva ilovasto-laporasta zemlja bogata mineralima. Motovunsko vinogorje obilježeno je kombinacijom mediteranske i kontinetalne klime, što naše malvazije čini posebnima. Motovunsko je vinogorje zaista specifičan terroir,” kaže Klaudio Tomaz.

Klaudio Tomaz pokrenuo je vinariju prije samo trinaest godina. Danas je jedan od najuspješnijih istarskih vinara, s pregršt međunarodnih nagrada i tržištem koje stalno raste. Što podjednako govori o potencijalu malvazije i terana, kad se s njima ispravno postupa, i o zaista iznimnim značajkama motovunskog terroira.

Fact Box

POVIJEST Vinarija Tomaz osnovana je 2009. godine,ali se vino u obitelji proizvodi više od 100 godina.

POVRŠINA VINOGRADA Vinarija Tomaz obrađuje 24 hektara vinograda

STAROST LOZA Između 10 i 70 godina

PROIZVODNJA Oko 150.000 butelja vina godišnje

NAJDRAŽA TOMAZOVA VINA Malvazija Avangarde, Malvazija Sesto Senso, Teran Barbarossa, Rose od terana Flaminia

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.